Afbeelding
Foto:

Meezingen met Bach mág, maar blijkt ook heel goed te kunnen

Het Sons Kamerkoor bestaat vijftig jaar en viert dat een heel jaar lang met klankrijke concerten en bijzondere activiteiten. Op zondag 12 maart organiseerde het koor de workshop ‘Bachkoralen zingen’ in de Genovevakerk van Breugel. Het motto luidde: Meezingen mág, zéker met Bach!

Gastredacteur: Arend Okken

Uw verslaggever ziet bij binnenkomst een vriendin rechts vooraan in de kerk zitten. Logischerwijs neemt hij naast haar plaats. Dirigent Paul Gieles vraagt bij het begin van de workshop aan de mensen om zo te gaan zitten dat er logistiek vier stemgroepen ontstaan: sopranen, alten, tenoren en bassen. Omdat uw verslaggever niet van plan is mee te zingen, maar al luisterend te genieten, blijft hij zich als een verstekeling tussen de sopranen verschansen. Een goeie zet, zo blijkt, want sopranen hebben meestal de melodie.

Intenser
De zeventig zangers van het prille gelegenheidskoor gaan onder de bezielende leiding van Paul Gieles met de koralen aan de slag. De dirigent laat eerst de verschillende stemgroepen apart zingen, waarna het hele koor zich uitleeft in koralen als Jesus bleibet meine Freude en Gloria sei dir gesungen. Nadere aanwijzingen over tempo, dynamiek en uitspraak doen de koralen steeds intenser klinken. Allessandro di Bucchianico en Marie-Thérèse van Krieken begeleiden de enthousiaste zangers op orgel en piano.

Geluidsopnamen 
Tussen het zingen door presenteerde Paul interessante muzikale wetenswaardigheden over Bach. Nogal wat teksten en muziek blijken helemaal niet van Johann Sebastian zelf te zijn; hij arrangeerde ook veel werken. Daarvan liet Paul meerdere geluidsopnamen te horen.

 Prutser
Ook was er een heuse quiz. Hierdoor kwamen de deelnemers aan de workshop meer te weten over de dagelijkse beslommeringen van Bach. Zo kreeg de jonge Bach ruzie met een solofagottist. Bach noemde hem publiekelijk een prutser, wat zelfs leidde tot een schermutseling op straat. Ook zat Bach, overigens niet om bovenstaande reden, een tijdje in de gevangenis.

 Aan de reacties na afloop te horen, keek iedereen terug op een leuke en informatieve muzikale middag. 

Vier elementen
De volgende jubileumactiviteit van het Sons Kamerkoor is op zaterdagavond 13 mei om 20.15 uur in het Vestzaktheater. Het koor bezingt dan de vier elementen. Met de medewerking van Sonse dichters, tekenaars, schilders, fotografen en gastmusici belooft het een feestelijke avond te worden. Het koor luidt de zomer in met een meezingsessie van bekende liederen in de Kiosk op 11 juni om 16.00 uur.