De bewuste kabelbaan
De bewuste kabelbaan Foto: MooiSonenBreugel

Kabelbaan niet geschikt voor in woonwijk

Politiek

Son en Breugel - In 2019 ontstond bij de jeugdgemeenteraad het plan om het speelterrein aan de Limburglaan te vernieuwen, wat leidde tot het uiteindelijke resultaat in september 2020: een prachtige speeltuin met uitdagende speeltoestellen, waaronder een kabelbaan. Omwonenden vreesden voor onder andere geluidsoverlast, zeker wat betreft de kabelbaan.

Redactie: Adrie Neervoort

Acht omwonenden wiens tuinen aan de speeltuin grenzen, hebben na de opening hiervan contact gezocht met de gemeente. De gesprekken en de informatie die daaruit volgden waren voor de gemeente genoeg redenen om de kabelbaan bij wijze van proef in 2021 een bepaalde tijd buiten gebruik te stellenDaardoor leek de ergernis van de omwonenden voor een groot gedeelte te zijn weggenomen. De geluidsoverlast was met zeker 60% verminderd, bevestigde een van de omwonenden toen. Daarom werd besloten dat de kabelbaan verwijderd zou worden uit de speeltuin. In overleg met de jeugdgemeenteraad zou er gekeken worden naar alternatieve locaties voor de kabelbaan. 

Op 31 januari van dit jaar besloot het college om de kabelbaan te verplaatsen naar de speeltuin in ’t Zand. Na het collegebesluit is de geschiktheid van dit type kabelbaan opnieuw onderzocht. Hieruit bleek dat dit type kabelbaan niet geschikt is voor plaatsing in een woonwijk, en daarom zal de bewuste kabelbaan ook niet in de speeltuin van ’t Zand worden geplaatst. Wat nu de eindbestemming van de kabelbaan gaat worden is niet duidelijk.