Ton Verstraaten, Mieke Dijker en Jan Frans Brouwers Van de organisatie Goede Doelen Week Son en Breugel
Ton Verstraaten, Mieke Dijker en Jan Frans Brouwers Van de organisatie Goede Doelen Week Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Eerste Goede Doelen Week Son en Breugel grandioos succes!

Algemeen

Son en Breugel - Maanden van voorbereidingen gingen vooraf aan de Goede Doelen Week Son en Breugel. De organisatie van de Goede Doelen Week vroeg zich onderweg naar de collecteweken steeds af: is aan alles gedacht, worden alle deadlines gehaald en natuurlijk ook… wat wordt de eindscore? Terugkijkend mag worden gesteld: het resultaat overtreft alle verwachtingen en dringt al die zorgen naar de achtergrond. Wat een geweldige opbrengst heeft de nieuwe opzet van collecteren in Son en Breugel opgeleverd! 

Gastredacteur: Ton Verstraaten

Hoe het begon
Toen SonenBreugelVerbindt ongeveer een jaar geleden het initiatief nam om een Goede Doelen Week te gaan organiseren, moest men op nul beginnen. Dat wil zeggen: er moest een bestuur worden gevormd en daarnaast de nodige menskracht worden gevonden om de verschillende werkgroepen te bemensen. Gaande het traject kreeg de organisatie steeds meer vorm en werd duidelijk, mede dankzij de ondersteuning vanuit Sint-Oedenrode, wat van de organisatie verwacht moest worden om een totaal andere manier van collecteren ook in ons dorp mogelijk te maken. Laten we u niet vermoeien met details, maar neem gerust aan dat het een hele klus is geweest! Al het mogelijke - en soms bijna onmogelijke - werd uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat de collecteweek van 9 t/m 22 april goed zou gaan verlopen.

U bepaalde de fantastische score van… € 65.457,-!

Hoe het verderging
In de week voorafgaand aan de collecteperiode werden de 21 wijkhoofden, verspreid over heel Son en Breugel, voorzien van de benodigde collectematerialen: bussen, brieven, legitimatiebewijzen, posters, ‘wij hebben u gemist’-kaartjes en bedankkaartjes. Elk wijkhoofd verspreidde deze materialen vervolgens onder haar of zijn collectanten. Ongeveer 200 collectanten gingen in de eerste week langs de deur om de envelop met brieven af te geven en de nieuwe manier van collecteren nog even kort toe te lichten. Maar een goede communicatie via onder andere DeMooiSonenBreugelKrant, website en Facebookpagina maakte die toelichting in de meeste gevallen overbodig. Ongeveer 90% van alle adressen in Son en Breugel heeft een collectant aan de deur gehad! En daar waar geen collectant beschikbaar was werden de enveloppen in de bus gestopt. Dat gold overigens ook voor de appartementencomplexen.

Hoe het afliep
Voordat het totaalbedrag bekend kon worden gemaakt moesten de enveloppen worden opgehaald of door de inwoners van ons dorp zelf worden ingeleverd. En dus gingen de collectanten weer op pad. Bij ruim driekwart van de adressen werd de envelop in de collectebus gestopt. Ongeveer 25% van de inwoners leverde geen brief in, wat overigens niet wil zeggen dat men niet gedoneerd heeft! Want 266 brieven werden ingeleverd bij supermarkten en het Dommelhuis en daaruit blijkt ook weer het nut van deze mogelijkheid om te doneren. De meeste donaties kwamen binnen via de QR-code en als contant geld in de retourenvelop.

Op maandag 24 en dinsdag 25 april zaten 16 enthousiaste tellers klaar om alle bussen te openen en aan de hand van de invulformulieren de donaties te registreren op hiervoor ontworpen verzamelformulieren. De duidelijke instructie vooraf zorgde ervoor dat het tellen goed georganiseerd en vlot verliep.  Een geweldig compliment aan alle wijkhoofden, collectanten en tellers voor hun inzet is hier zeker op zijn plaats!

De bekendmaking
En toen was het grote moment daar! Een moment waar vooral alle direct betrokkenen vol spanning naar uitkeken. Tijdens het Koningsconcert op 26 april maakte burgemeester Otters-Bruinen het bedrag bekend. Een bedrag dat alle verwachtingen te boven ging: € 65.457,-!
Het bevestigt het vermoeden dat ook Son en Breugel behoefte heeft aan een collecteweek voor alle landelijke goede doelen.
Stichting Goede Doelen Week bedankt iedereen die op welke wijze dan ook een steentje heeft bijgedragen aan het tot stand komen van dit geweldige bedrag.