Archieffoto basisschool De Ruimte
Archieffoto basisschool De Ruimte Foto: Wil Feijen

Jeugdgemeenteraad organiseert autoloze schooldag

Algemeen

Son en Breugel - Op 10 en 11 mei is het zover: de autoloze schooldag. De jeugdgemeenteraad organiseert samen met alle basisscholen dat er voor één dag niemand met de auto naar school gaat.

Voor de jeugdgemeenteraad zijn de thema’s verkeersveiligheid, milieu en duurzaamheid van groot belang. Met een autoloze schooldag proberen zij aandacht te krijgen voor deze belangrijke thema’s . Elk jaar worden door de jeugdgemeenteraad ideeën aangedragen en worden groepjes gemaakt om ze uit te voeren. Dit keer werken ze allemaal samen aan een zelfde project: een autoloze dag bij alle basisscholen. De verkeerssituaties bij scholen zijn vaak nog te onveilig. Dit komt doordat er te veel mensen met de auto naar school gaan en omdat er mensen zijn die de verkeersregels overtreden. Veel leerlingen lopen onverwachts tussen de auto’s door om bij de school te komen. Een autoloze schooldag moet laten zien dat het voor de leerlingen een stuk veiliger en prettiger is als er minder mensen met autovervoer naar school gaan. Daarnaast is het een stuk gezonder en het geeft minder vervuiling als iedereen wandelt of fietst naar school, en is het ook veel beter voor de bomen en planten

De eerste autoloze schooldag wordt 10 mei georganiseerd bij basisscholen BuitensteBinnen, De Stokland en De Sonnewijzer. De tweede autoloze schooldag wordt 11 mei georganiseerd bij de basisscholen De Bloktempel, De Harlekijn en De Ruimte. Sommige straten rondom de scholen zullen hiervoor worden afgezet en bij andere scholen zal een boa een oogje in het zeil houden; de omwonenden hebben hierover een brief ontvangen. Met de burgemeester en wethouders die langskomen bij de scholen belooft het een bijzondere en mooie dag te worden.

Tot slot wordt u opgeroepen om de auto thuis te laten staan. Op die manier zorgen we er samen voor dat het een succesvolle autoloze schooldag wordt.