Stichting Sun in Ghana
Stichting Sun in Ghana Foto: ingezonden

Plastic afval bouwt mee aan toekomst in Ghana

Algemeen

Son en Breugel - Stichting Sun in Ghana start recycleproject in Ghana. Bij alle reizen die we met deze stichting naar Ghana maakten, viel het ons op dat Ghana heel veel plastic afval heeft, wat ook overal gedumpt wordt. Via het Eindhovens Dagblad lazen we over Precious Plastic. Dave Hakkens bracht een idee in de wereld om met minimale kleine apparaten maximale plasticverwerking te doen (www.preciousplastic.com).

Ons idee is in 2019 geboren. We kopen van die machines, verzamelen plastic en gaan recyclen. Door de komst van corona stagneerden de plannen een paar jaar. Wachtend op de kans om weer te reizen, hebben we de benodigde machines aangekocht en de plek van de werkplaats afgestemd met onze contacten in Ghana. En zo konden afgelopen oktober Ton Schepens en Henk van Eijndhoven met een techneut naar Hwidiem om de machines te gaan plaatsen. Omdat we wat onderdelen misten, moest dit in 2 fases gebeuren, en afgelopen maart is fase 2 afgerond. De machines staan nu werkend in een tot werkruimte omgebouwde zeecontainer die in de buurt staat van een school en wordt beheerd door de Ola-sisters in Hwidiem.

Wekelijks verzamelen schoolkinderen plastic afval, dat vervolgens wordt geshredderd en verwerkt tot een nieuw plastic product. We moeten wel aanpassingen doen aan ons project. In Ghana is namelijk een opmars gaande tégen het gebruik van plastic en vóór het recyclen ervan. Hierdoor is er minder plastic afval dat men in het fabriekje kan gaan verwerken. Het is echter goed dat er veel nieuwe projecten zijn waar we bij aan kunnen sluiten, en dat gaan we in 2023 verder uitwerken.

We konden dit mogelijk maken door de financiële hulp van Wilde Ganzen, Lions Club Son en Breugel en vele andere sponsors. Mocht u ons ook willen ondersteunen, dan kan dat via de Rabobankrekening van Stichting Sun in Ghana: NL17RABO0147321409.