Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Tegelwippen voor een groenere en betere leefomgeving

Algemeen

Son en Breugel - Het weer in Nederland wordt steeds extremer; hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. We krijgen steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast. Eén van de oorzaken is dat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten, met alle gevolgen van dien. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast blijkt dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Redactie: Adrie Neervoort

Daarom doet de gemeente Son en Breugel dit jaar tot en met 31 oktober mee met het NK-tegelwippen, een wedstrijd tussen verschillende gemeentes waarbij tegels verruild worden voor planten of waterdoorlatende bestrating. Iedereen kan meedoen door tegels in voor-, achter- of geveltuin te vervangen door groen.

Meer groen
Een voorbeeld van hoe het anders kan laat de gemeente zien tussen De Linge en de IJssellaan. Daar had de gemeente in de strook bosplantsoen tussen De Linge en de IJssellaan meer groen aangeplant. Echter daarbij bleek dat de hoek van de IJssellaan nog volledig betegeld was; veel stenen dus die als enige functie hadden om een verdeelstation voor elektra bereikbaar te maken. In het kader van de omvorming en de wens voor meer groen en minder grijs besloot de gemeente de tegels te verwijderen. Om het verdeelstation voor elektra bereikbaar te houden, werd er een smal pad met gasbetontegels aangelegd; de rest wordt ingezaaid en beplant. Een mooi voorbeeld hoe je op een eenvoudige manier de omgeving doelmatig groener kunt maken, en daarmee bijdraagt aan een oplossing van de gevolgen van het steeds extremere weer.

“Dit blijft een thema dat echt belangrijk is. Je zou willen dat mensen ook echt in hun tuin en rondom hun huis dit soort acties doen” zo vertelt wethouder Steven Grevink voordat hij de laatste tegel bij de hoek IJssellaan-Rijnlaan uit de stoep verwijderd.

Volgens hem is de gemeente al langere tijd bewust bezig met dit onderwerp. “Het heeft alles met mind set te maken”, aldus de wethouder, “ook de mensen van het wijkteam in Son en Breugel kijken op een andere manier naar bepaalde situaties die zij aantreffen.” Hun ideeën en oplossingen kunnen daarbij uitgevoerd worden door het zogenaamde omvormingsbudget dat de gemeente hiervoor beschikbaar heeft, of het nu gaat om tegels vervangen door groen, of een plantsoen van gras naar een meer biodiverse inrichting brengen.

Hergebruik
“De gewipte tegels kunnen daarbij ook eenvoudig hergebruikt worden, bijvoorbeeld om een mooie bank of moestuinbak van te bouwen. Of je gaat voor een kruidenkrul, een ronde toren van stenen, met uitsparingen voor tuinaarde met daarin kruiden. En wat ook altijd een goed idee is: insectenhotels bouwen. Het gaat slecht met onze kleine vrienden, dus alle hulp is welkom. Maak van je afgedankte tegels een toren met gaatjes ertussen. Bouw bijvoorbeeld een piramide van tegels, waarin je steeds zorgt voor tussenruimte, zodat daar bijen en andere insecten beschutting kunnen vinden. En zo zijn er nog tal van mogelijkheden van hergebruik”, aldus een aanwezige ambtenaar van de afdeling ruimte, economie en duurzaamheid van de gemeente.

Is hergebruik niet mogelijk, dan kun je op bepaalde momenten de tegels kosteloos afgeven bij de milieustraat in Son en Breugel. Maar meld ze ook dan wel even aan op de site van nk-tegelwippen.nl; daar vind je ook meer informatie over deze actie.

Afbeelding