archieffoto Patiëntenvereniging CRPS
archieffoto Patiëntenvereniging CRPS Foto: ingezonden

Inloopmiddag CRPS in De Boerderij

Complex Regionaal Pijn Syndroom (voorheen posttraumatische dystrofie) is een tot op heden onbegrepen aandoening. Na letsel aan een ledemaat, arm of been, kan het ontstaan. De ernst ervan staat los van de ernst van het letsel. Zo kan een klein letsel, bijvoorbeeld een kneuzing van de hand, een ernstige vorm van CRPS geven, en een zwaar letsel, zoals een gecompliceerde enkelbreuk, kan in lichte mate CRPS tot gevolg hebben.

CRPS is een van de belangrijkste oorzaken van functieverlies en invaliditeit na ongevallen of operaties aan een ledemaat. Alle weefsels en alle functies van een arm of been kunnen door CRPS worden aangetast. Er kan ernstige invaliditeit en moeilijk te behandelen pijn optreden. De patiënt kan in een maatschappelijk en sociaal isolement terechtkomen.

Jaarlijks krijgen zo’n 5000 mensen deze complicatie na een letsel. In enkele gevallen ontstaat CRPS spontaan. Het overgrote deel van deze 5000 mensen geneest binnen korte tijd, veelal zonder restverschijnselen. De overige patiënten krijgen te maken met een langdurige of zelfs chronische situatie. CRPS is een aandoening die bij alle leeftijden voorkomt, maar vaker bij mensen tussen de 45 en 60 jaar en meer bij vrouwen (75%) dan bij mannen.

Het provinciaal bestuur Noord-Brabant nodigt u van harte uit voor een inloopochtend op donderdag 18 mei. Deze vindt plaats van 10.00 tot 12.00 uur in De Boerderij, Leeuwstraat 2, 5694 VR Son en Breugel (ingang mogelijk via parkeerplaats De Bongerd). Vrijwilligers zijn aanwezig om uw vragen ten aanzien van CRPS te beantwoorden, en/of een luisterend oor te bieden. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.