Heleen Vaarten
Heleen Vaarten Foto: Ingezonden

Alzheimer Café B.O.S. woensdag 24 mei

De rol van de notaris bij dementie

Als je naaste wil dat belangen en wensen in de toekomst goed geregeld zijn, is een volmacht of levenstestament een uitkomst. Zolang je partner of ouder de gevolgen van financiële beslissingen nog goed overziet, is je naaste wilsbekwaam. Je partner of ouder kan de regie in eigen hand houden. Met een volmacht of levenstestament (ook wel levensloop testament genoemd) kunnen jullie regelen dat belangen en wensen van je naaste in de toekomst goed geregeld zijn. De notaris onderzoekt de wilsbekwaamheid bij het opstellen van een levenstestament. 

Volmacht Een algemene volmacht wordt door een notaris opgesteld. Met deze volmacht krijg je als vertegenwoordiger een machtiging om financiële zaken over te nemen. Als vertegenwoordiger (gevolmachtigde) ben je dan tekenbevoegd voor taken als het regelen van bankzaken of het doen van giften of schenkingen. 

Levenstestament Je naaste met dementie kan ook door de notaris een levenstestament (levensloop testament) laten opstellen. Dit is een combinatie van een of meer volmachten (medisch en financieel) en een overzicht van persoonlijke keuzes. Naast de financiële volmachten zoals hierboven beschreven kun je dan denken aan medische volmacht, zoals bijvoorbeeld de keuze wie de gevolmachtigde wordt en daarmee het aanspreekpunt voor de artsen en zorginstellingen. Maar het gaat ook om persoonlijke wensen zoals wensen rondom de uitvaart of het al dan niet doneren van organen.

Persoonlijke en medische zaken kun je zelf vastleggen in een onderhandse volmacht, daar hoeft geen notaris bij te zijn. Wil je financiële zaken vastleggen in het levenstestament, zoals wie de bankzaken of de verkoop van een huis regelt? Dan moet dat in een notariële volmacht worden vastgelegd. Officiële instanties, zoals banken, zullen de volmacht anders niet accepteren. Notarissen en banken hebben afspraken gemaakt over hoe die akte eruit moet komen te zien. 

Tijdens de komende bijeenkomst van het Alzheimer Café komt gastspreker notaris Heleen Vaarten uit Son en Breugel. De bijeenkomst start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in Partycentrum ’t Zand (Bestseweg 52, Oirschot). Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: alzheimercafe.bos@alzheimervrijwilligers.nl