Lezerspodium

Geschiedvervalsing?

Bij het lezen van de laatste ingezonden brief van Jacques Francken over Hans Gaillard, heb ik regelmatig de wenkbrauwen moeten fronsen. De rol van Gaillard bij de strijd om zelfstandigheid is volstrekt nihil en wel hierom. De plannen om Son en Breugel en o.a. ook Veldhoven bij Eindhoven te voegen dateerden al van de jaren ’90 van de vorige eeuw en werden door toenmalig burgemeester Rein Welschen van Eindhoven en minister Klaas de Vries (beiden PvdA) natuurlijk stevig omarmd. In de hoop om ook vanuit Son en Breugel zelf de benodigde steun voor deze plannen te krijgen, werd na het vertrek van burgemeester Urlings in 1998 PvdA partijgenoot mevrouw Joep Baartmans als waarnemer benoemd, zo te zeggen in afwachting van de verwachtte annexatie van Son en Breugel door Eindhoven.

Hoe anders ging het echter, toen een klein dorpje dapper weerstand bleef bieden tegen de grote buur, waarbij alle lof voor de onpartijdige rol die Joep Baartmans in het hele proces innam zeker op zijn plaats is.

Uit het begin van 2000 dateren als belangrijkste wapenfeiten de massale verkoop van onze gemeentevlag, de start van het actiecomité Dorpspower, de bijna 2 kilometer lange koffietafel in de Dommelpas, de massale voettocht naar het Provinciehuis en de indiening van ca. 9.000 bezwaarschriften tegen het herindelingsvoorstel. Murw geworden door zo veel geweldloos verzet werd van hogerhand het vermaledijde voorstel in 2001 ingetrokken en werd in september 2003 Hans Gaillard benoemd tot burgemeester van ons dorp.

Bovenstaand feitenrelaas is dan ook reden om het ingezonden stuk van Francken voor wat betreft dat onderwerp naar het land der fabelen te verwijzen.

Han Muller

Son en Breugel