Sophie (links) en Nienke voor hun school De Bloktempel met de poster die ouders vraagt niet met de auto naar school te komen
Sophie (links) en Nienke voor hun school De Bloktempel met de poster die ouders vraagt niet met de auto naar school te komen Foto: MooiSonenBreugel

Aandacht voor veiligheid en verkeer rondom school met autoloze dagen

Algemeen

Son en Breugel - Het was zover: twee autoloze schooldagen in Son en Breugel. Een initiatief van de jeugdgemeenteraad waarbij zij de ouders van leerlingen op de basisscholen in de gemeente vroegen om op 10 en 11 mei een keer niet met de auto naar school te komen.

Redactie: Adrie Neervoort

Op vaste momenten is het rondom een basisschool altijd wat hectischer dan doorgaans; vaak zijn dat de momenten waarop scholieren gebracht of gehaald worden. Daarbij spelen ook de vele auto’s van de ouders die de kinderen brengen of halen een grote rol. Naast dat de situatie rondom de school door al de geparkeerde en aankomende en vertrekkende auto’s nog onoverzichtelijker wordt, neemt ook het gevaar voor de scholieren bij het verlaten en aankomen bij de school toe.

Iedereen heeft zijn reden om de kinderen met de auto naar school te brengen, maar er zijn waarschijnlijk net zo veel redenen om dat niet te doen. Bij basisschool De Sonnewijzer was er woensdag 10 mei een autoloze dag. Rond de klok van 12.30 uur was het druk; scholieren renden naar hun wachtende ouders of naar hun fiets, om daarna snel via de uitgang van de speelplaats naar huis te gaan, dus veel drukte op het speelplein en daarbuiten. 

Een gewone woensdagmiddag bij een school, maar er waren nauwelijks auto’s zichtbaar in de straat, die daardoor heel overzichtelijk was. Geen kinderen die tussen de geparkeerde auto’s plotseling de weg op kwamen; zij waren al van ver zichtbaar als zij toch nog onverwacht de straat overstaken. Geen uitwijkende moeder op de fiets voor een haastig vertrekkende auto. 

Elke Bartels, directeur van basisschool De Sonnewijzer, staat op het schoolplein. Volgens haar hebben veel ouders gehoor gegeven aan de oproep om de auto te laten staan. Een paar ouders moesten door omstandigheden vandaag wel gebruik maken van de auto. “Maar dit is keurig in overleg met ons gegaan,” aldus Bartels.  Kinderen komen graag op de fiets of te voet naar school volgens Bartels: “Ik vind het vooral belangrijk dat het veilig is. Als er een auto op een stoep wordt geparkeerd, om wat voor reden dan ook, creëer je bewust of onbewust een onveilige situatie voor komende of vertrekkende scholieren.”

Parkeerplaatsen
Ze begrijpt best wel dat niet iedereen met de fiets kan komen. “Maar parkeer je auto dan in een parkeervak dat ervoor bestemd is, ook al is dat wat verder van school”, zo bepleit zij. “Nu zie je ook bij onze school dat er op bepaalde momenten gewoon te veel auto’s zijn en de parkeervakken vol staan en andere dan maar op de stoep parkeren.” Volgens Bartels is er genoeg parkeerruimte bij de school, ook wat verder weg, maar dan moeten ouders een minuutje langer lopen.  Ondanks de zoen-en-zoefstrook voor de school, bedoeld om kinderen uit te laten stappen en weer door te rijden, snapt zij dat die niet voor alle ouders geschikt is. Er zijn ook ouders met hele jonge kinderen, en die willen logischerwijs hun kinderen naar de klas brengen. “Ook voor deze ouders zijn er genoeg parkeerplaatsen in de omgeving van de school als zij bereid zijn een stukje te lopen”, aldus Elke Bartels.

Het is volgens haar niet alleen belangrijk voor de verkeersveiligheid om niet met de auto te komen, maar ook voor de motoriek en het verkeersinzicht van de kinderen; die worden ontwikkeld en gestimuleerd op weg naar school: even over dat stoeprandje balanceren of die sprong van tegel naar tegel, heb ik nu voorrang of niet op mijn fiets, zijn wat haar betreft voorbeelden daarvan. “Dat neem je ze dus af als je ze op de achterbank zet”, aldus Bartels.

Bartels vindt de autoloze dag een mooi initiatief, zeker omdat het vanuit de kinderen, in dit geval de jeugdgemeenteraad, komt. Ook de rol van de gemeente ziet zij als zeer positief. “Niet alleen faciliteren zij deze dag, ook hebben zij de jeugdgemeenteraad begeleid met bijvoorbeeld het opstellen van de aankondiging van deze dag die op het ouderportaal van de school is gepubliceerd”, aldus Bartels. 

Parkeerverbod
Ook bij basisschool De Bloktempel wordt er zichtbaar veel gehoor gegeven aan de oproep, en wat meer fietsen en minder auto’s rondom de school zijn het gevolg. Nienke en Sophie van de leerlingenraad van de school maken met een pamflet iedereen duidelijk dat het vandaag niet gepast is om met de auto te komen. Ook heeft één van de onderwijzers goed nieuws: op de Afrikalaan die parallel loopt met de school en waar veel ouders hun auto normaal parkeren, overweegt de gemeente om een parkeerverbod in te stellen. Dat zou een veiligere situatie voor iedereen tot gevolg hebben, zo verwacht de onderwijzer.

Ook wethouder Grevink is enthousiast: “Ik was er toevallig bij toen dit idee in de jeugdgemeenteraad werd besproken, en ik was eigenlijk meteen enthousiast. Je hoopt met een dergelijke dag op bewustwording bij de ouders, maar ook voor ons als college is de veiligheid rondom scholen een aandachtspunt in het nog te vormen mobiliteitsplan van de gemeente Son en Breugel. Want ook al is het maar twee keer twintig minuten per dag druk bij een school, we moeten kijken of dit op te lossen is”, legt hij uit. Volgens hem spelen niet alleen ouders die kinderen brengen of halen met de auto een rol wat betreft de veiligheid rondom een school. Ook het overige verkeer kan voor onveilige situaties zorgen. “Hier moeten we ook naar kijken in het mobiliteitsplan”, aldus wethouder Grevink. “Ik zou het liefst heel het schooljaar autoloos willen hebben. Tien minuten lopen naar school, die doen er toe, niet alleen is het gezonder maar ook nog eens beter voor het milieu”, zo besluit de wethouder.