Jubileumconcert Sons Kamerkoor
Jubileumconcert Sons Kamerkoor Foto: Wil Feijen

Jubileumconcert Sons Kamerkoor groot succes

Cultuur

Son en Breugel - Het multidisciplinaire evenement in het kader van het 50-jarige jubileum van het Sons Kamerkoor was een groot succes. Afgelopen zaterdag zat de tribune in het Vestzaktheater, met ruim 100 plaatsen, vol en de reacties waren lovend.

Redactie: Merel Cooijmans
Foto: Wil Feijen

Het Sons Kamerkoor is in 1972 opgericht en geeft gemiddeld tweemaal per jaar een voorstelling. De voorstellingen worden meestal gegeven in de Sint-Genovevakerk in Breugel, maar voor dit speciale jubileumconcert is het koor uitgeweken naar het Vestzaktheater in Son. De locatie was niet de enige verandering voor het koor. Voorzitster Annemiek Hol: “Dit was ook een van de eerste keren dat wij als koor entreegeld vroegen.” De tien euro die gevraagd werd om de zaal binnen te komen mocht de opkomst niet schaden. Ongeveer de helft van de beschikbare kaarten was online verkocht, en doordat de overige kaarten aan de deur verkocht werden was de opkomst ongeveer dubbel zo hoog als van tevoren ingeschat.

Het concert stond in het teken van de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht; elk element werd bezongen en bespeeld. Ook was er voor elk elementenblok een gedicht geschreven. Buiten het waterblok werden de originele gedichten door de maker voorgelezen. Arend van Okken, Bernadette van Loon en Merel Cooijmans zorgden voor de literaire intermezzo’s. De gedichten waren afgestemd op de muziek waarop aansluitend werd gezongen door het koor. De liederen werden ondersteund door Maurick Reuser op de vleugel en Marc Dufour die verschillende percussieinstrumenten bespeelde. Bij het element water las Dirk Strasser het gedicht over de wilgenboom voor van Jos Lombards. Dit gedicht is ook te vinden op het bordje van ‘Gedichten in ’t groen’ waar de Dommel en de Groote Beek elkaar treffen.

Prachtig concert
Ondanks dat de lucht in het theater wat droger was dan in de, voor hen zo vertrouwde, Sint-Genovevakerk en er de avond voor het optreden nog hard gerepeteerd is onder streng toezicht van dirigent Paul Gieles heeft het koor een prachtig concert neergezet. Het enige dat verraadde dat ze hun klassieke repertoire los hadden gelaten was dat sommige koorleden tijdens lastige stukken steeds verder wegkropen in hun zangmap. Dit deed overigens niets af aan de kwaliteit die neergezet werd. De liederen werden ondersteund door geprojecteerde foto’s van fotogroep De Beleving. In maart zijn zij met het concert in het achterhoofd op pad gegaan in Son en Breugel. De bezoekers die uit ons dorp afkomstig waren, herkenden dan ook bijna alle locaties op de foto’s die de leden van fotogroep De Beleving gemaakt hadden, en sommige zagen zichzelf daar ook lopen met de muziek op de achtergrond.

Er is hard gerepeteerd en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Tekenclub Domotek heeft enkele van de repetities bij mogen wonen en vast mogen leggen op papier. De geweldige tekeningen zijn nog tot 1 juni te zien in de foyer van het Dommelhuis. Daar zijn ook enkele schilderijen te zien, gemaakt door aquarelgroep Passepartout.

Op zondag 21 mei wordt er door het kamerkoor een aangepaste voorstelling opgevoerd in De Kleine Heide. En op 17 december is er weer een open kerstconcert in de vertrouwde Sint-Genovevakerk.
Kijk voor meer informatie op www.sonskamerkoor.nl.

Jubileumconcert Sons Kamerkoor
Arend Okken tijdens het Jubileumconcert Sons Kamerkoor
Jubileumconcert Sons Kamerkoor
Jubileumconcert Sons Kamerkoor
Jubileumconcert Sons Kamerkoor
Jubileumconcert Sons Kamerkoor