Maryam Entezami kleedt een model aan in een van haar werken
Maryam Entezami kleedt een model aan in een van haar werken Foto: Giti Entezami

Vlieg met een Perzisch tapijt over ‘lost fashion’

Algemeen

Son en Breugel - In het Dommelhuis in Son en Breugel worden sinds de opening regelmatig culturele activiteiten georganiseerd. Komende zondag is het ook weer zover, en dan wel met een hele speciale gast: Maryam Entezami heeft mode gestudeerd en ontwerpt kleding, historische kostuums en accessoires in Perzische stijl. Ze zal een lezing geven over de geschiedenis van de Perzische mode tot aan het begin van onze jaartelling.

Redactie: Merel Cooijmans
Foto: Giti Entezami

Maryam heeft lang in Son en Breugel gewoond. “Voor mij is deze lezing heel bijzonder”, laat ze weten. “Ik heb me in Son en Breugel altijd welkom gevoeld en heb het idee dat de bewoners open staan voor andere culturen.” Haar ouders en zoon wonen nog in Son en Breugel en ze is dan ook nog vaak in ons dorp te vinden. “Een jaar geleden ben ik verhuisd naar Amsterdam”, vertelt ze. Daar heeft ze het meeste werk, en 3,5 jaar dagelijks op en neer reizen begon toch op te breken.

Buiten haar basiswerk in de modewereld richt ze zich op haar passie, de geschiedenis van de Perzische kleding. Maryam: “Als mensen aan kleding in Iran denken, komt toch vaak het beeld van vrouwen met een hidjab of andere lichaamsbedekking naar voren.” Die kleding heeft echter niets met Iran te maken en is de afgelopen 40 jaar opgelegd vanuit de regering. Op het moment is er ook een protestbeweging gaande. “De beweging ‘Hidjab by choice, not by force’ is heel belangrijk voor het land”, geeft Maryam aan. Zij wil dan ook graag laten zien hoe divers de geschiedenis op het gebied van kleding is in Perzië. Wist u namelijk dat de broek, een eerder model van wat u misschien wel dagelijks draagt, ontwikkeld is in Perzië?

Tijdens Maryams afstuderen aan de modeacademie kwam ze een tentoonstelling tegen in het Museum van Volkenkunde in Leiden. Deze tentoonstelling ging over de hidjab en wakkerde het vuur in haar aan voor de geschiedenis van Perzische mode. “Direct toen ik de tentoonstelling zag wist ik dat ik er iets mee moest. Een sluier is niet Perzisch”, aldus Maryam. Ze heeft zich verdiept in de geschiedenis en kwam er al snel achter dat er niet veel informatie op dezelfde plek te vinden was. Ze doet nu al 25 jaar onderzoek naar het onderwerp en heeft de ambitie een boek te schrijven over de geschiedenis van de Perzische mode. “Voor de geschiedenis van Iran en de mode is het belangrijk dat dit deel van de geschiedenis boven komt. Het is al lang genoeg weggestopt”, aldus de modeontwerpster.

Volgens Maryam is Perzische mode zo interessant omdat elke regio zijn eigen kleding en motieven heeft. Zo is ook aan de motieven op een Perzisch tapijt te zien uit welke regio het afkomstig is. “De motieven zijn dus al vanaf voor het begin van onze jaartelling doorgegeven door alle generaties”, legt Maryam uit. Wat betreft het onderzoek waar zij zo gepassioneerd over is, is zij voor zover haar bekend de enige persoon die dat doet. “Geen concurrentie hebben is op dit gebied zeker geen voordeel”, vertelt de modeontwerpster lachend. Ze moet nu namelijk van voorafaan beginnen en er is weinig naslagwerk. Haar lezingen worden door heel Nederland aangevraagd en in Iran is ook grote interesse voor haar werk, kijk eens op haar website: www.maryentez.com

In de lezing op 21 mei in de foyer van het Dommelhuis gaat zij in op de Perzische mode van voor het begin van onze jaartelling. Het begint om 14.00 uur en de entree bedraagt €10,-. Maryam zal vertellen over haar onderzoek en neemt een aantal eigen werken mee. Ook zijn er traditionele Iraanse hapjes. Om in de woorden van Maryam te blijven: “Dan vliegen we samen met een Perzisch tapijt over de ‘lost fashion’ van Iran.”