Erik Mol bij zijn Volvo, waarmee hij samen met David van Grinsven in rijdt
Erik Mol bij zijn Volvo, waarmee hij samen met David van Grinsven in rijdt Foto: MooiSonenBreugel

Amigo’s in goede en slechte tijden

Algemeen

Son en Breugel  - In juni 2021 nam Erik Mol van Metafa Holland BV uit Son en Breugel met een aantal vrienden onder de naam Amigo’s deel aan de Barrel Challenge, een autotoertocht in Europa waarbij de deelnemers gebruik maken van een auto die minstens 10 jaar oud moet zijn.

Redactie: Adrie Neervoort

Het werd een grandioze ervaring voor Mol en zijn vrienden in hun oude Volvo’s. Zij reden toen niet alleen voor het plezier, maar hadden het ook gekoppeld aan een goed doel, in dit geval zelfs meerdere; ze verzamelden met de rit namelijk geld in voor voetbalclub SBC, De Vrienden van Berkenstaete, Son en Breugel samen sterker en Scouting Sint Oldulphus. Het geld kregen zij in ruil voor een bedrijfsvermelding op de auto’s.

Op 16 juni vertrekt Mol weer met David van Grinsven, Pieter Foolen, Harold Adams, Richard van Meurs en Paul Verweij in drie oude Volvo’s onder de naam Amigo’s On Tour, een tour die hen naar Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Hongarije, Kroatië en Italië zal brengen. Dit keer geen Barrel Challenge maar een persoonlijke challenge voor Mol.

“De neef van mijn vrouw, waar ik heel hecht mee ben, en die ook één van onze amigo’s is, heeft een tragisch ongeval gehad. Tijdens het omzagen van een boom is hij geraakt door een tak. Deze tak heeft daarbij zijn ruggengraat beschadigd en wel zo ernstig dat hij nu een dwarslaesie heeft”, zo vertelt Mol.

Een dom ongeluk, dat zijn leven op 51-jarige leeftijd helemaal op zijn kop zet. De neef woont al enige tijd in Oostenrijk en had het daar volgens Mol goed voor elkaar: een leuk huis, mooie baan en een leuk gezin met vrouw en twee kinderen.

“En dan overkomt hem dat stomme ongeluk”, zegt Mol, “en nu is hij zijn baan kwijt, kan hij alleen maar het onderste gedeelte van zijn huis gebruiken, niet meer autorijden en is afhankelijk van een rolstoel en veel andere (medische) hulpmiddelen”, zo omschrijft Mol in het kort de situatie. Nu blijkt volgens Mol ook dat daar verzekeringstechnisch de zaken anders zijn geregeld dan in Nederland, en dat pakt nadelig voor hem uit. Zo zijn veel aanpassingen voor zijn rekening en zijn er nog wat meer financiële, niet voorziene tegenvallers voor hem en zijn gezin.

Daarom gaat Mol weer op reis met zijn Amigo’s in de drie Volvo’s, met als doel om een mooie tijd te hebben, maar meer dan ooit ook om geld in te zamelen, dit keer voor zijn neef en amigo.

Mol heeft daarbij alvast zijn netwerk gebruikt; zij lieten stickers maken die zij verkochten voor 35 euro of meer, en die op de auto’s worden geplakt. En de teller staat nu al op een kleine 3000 euro. De gehele opbrengst hiervan gaat naar zijn neef. “Alle overige kosten, benzine, overnachtingen en bijvoorbeeld eten betalen wij uit eigen zak”, zo verduidelijkt Mol. “Maar 3000 euro is niet genoeg”, zegt een strijdlustige Mol. “De kosten zijn nu al gigantisch en er moet nog veel gebeuren, zoals een aangepaste auto aanschaffen. Want zonder auto kom je natuurlijk nergens in het gedeelte waar hij woont in Oostenrijk”, zo legt Mol uit. “Iedereen kan meedoen en er blijft niks aan de strijkstok hangen. Een sticker met je bedrijfsnaam of een andere tekst naar keuze kost 35 euro. De stickers worden kosteloos gemaakt door Best Pont, ook een sponsor”, zo eindigt hij zijn verhaal, maar niet voordat hij heeft verteld hoe eenvoudig het is om mee te doen: ”Stuur een berichtje met wat er op de sticker moet komen naar 06-53166780 en je krijgt een tikkie.”

Terwijl ik mijn tikkie betaal, denk ik aan de sticker die daarvoor op de Volvo komt, maar nog meer denk ik aan zijn neef voor wie hij het allemaal doet. 


De vier deelnemende Volvo's op een rij