Carla van Eijk
Carla van Eijk Foto: Wil Feijen

Moderne lichaamsgerichte hypnotherapie
in Praktijk de Eijk

Op Ladies Night, 8 maart jongstleden in het Dommelhuis, presenteerde Carla van Eijk haar Praktijk de Eijk: praktijk voor hypnotherapie, hoogsensitiviteit en coaching. Hoewel ze mooie gesprekken had, merkte ze dat hypnotherapie voor veel mensen nog vaag en ongrijpbaar is, en dat het woord ‘hypnose’ afschrikt. Veel mensen hebben, blijkt, daar het beeld van toneelhypnose bij: er bestaat angst de regie over zichzelf te verliezen. “Dit gebeurt bij hypnotherapie beslist niet”, zegt Carla stellig, “alles draait juist om eigen inbreng en eigen regie.” 

Redactie: Patricia van Baak
Foto: Wil Feijen

“Een schat aan wijsheid die je onbewust bezit!”
Carla hoopt dat na het lezen van dit interview er een ander beeld ontstaat van hypnose binnen de hypnotherapie. Ze gebruikt zelf ook wel het woord trance. “Slechts zo’n 5% van wat je beleeft wordt daadwerkelijk in het bewustzijn opgeslagen. De invloed van die onbewuste overige 95% op je dagelijks leven is veel groter dan veel mensen vermoeden. Middels trance, ofwel hypnose, verdiep je de kijk op jezelf. Hypnotherapie heeft als doel je inzicht te geven in hoe ’t bij jou werkt en daarbij put je uit de schat aan wijsheid die je onbewust bezit”, aldus Carla.

Lichaamsgericht
“Als er iets gebeurt in jouw leven met een emotionele impact kan zich dit op een bepaalde manier vastzetten in je lichaam. Allerlei onverklaarbare lichamelijke ongemakken, zoals een typische hoofdpijn of last van je schouder, kunnen hier het gevolg van zijn. Ook kan het zijn dat emoties pas tot lichamelijke uiting komen op het moment dat er iets getriggerd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plotseling beklemmend gevoel, een brok in je keel, maar ook aan burn-outklachten. Door middel van trance en het inzetten van technieken uit de psychotherapie help ik je met focussen op lichamelijke gewaarwordingen om tot klachtenvermindering te komen”, legt Carla geduldig uit. 

Maar hoe werkt trance dan?
Carla: “Mensen komen bij mij met een hulpvraag en een doel dat zij willen bereiken. In het gesprek hierover zie ik lichaamstaal, emoties, of hoor ik iets specifieks. Hier reageer ik op, bijvoorbeeld door te vragen de ogen te sluiten en terug te gaan naar het moment waarop dit voor het eerst zo ervaren werd. Hoe oud was je, waar was je, met wie? Samen gaan we naar het ‘toen en daar’, of bekijken de situatie vanaf een afstandje. Ik pas mijn woordkeuze, taalgebruik en intonatie aan. Mijn van nature zachte stem helpt om mensen in een trance te brengen. Mensen ervaren veiligheid, ruimte en vrijheid om bij zichzelf op onderzoek uit te gaan om bij een puzzelstukje te komen waar zij eerder niet bij konden; een blaffende hond, spelende kinderen, je krijgt ’t allemaal mee. Net als bij dagdromen: je bent ergens met je focus terwijl je huidige omgeving vager is. ‘Huh, ben ik hier al?’, bij die bekende weg die je zojuist reed. Zoveel signalen sloeg je niet bewust op, maar op elk moment heb je de regie en alertheid om te reageren.”

Deze zorgvuldige uitleg geeft zéker een ander beeld van hypnose en hypnotherapie. Het is een bewezen effectieve therapie die, afhankelijk van de hulpvraag, snel tot resultaat kan leiden.
Bezoek de website www.praktijkdeeijk.nl en zie die prachtige eikenboom in het zonlicht, die staat voor verdieping, verbinding en groei. Maak hier een afspraak of vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Tot slot zegt Carla: “De mensen doen het uiteindelijk zelf. Het gaat over zich gehoord en gezien voelen, vooral door zichzelf, met klachtenvermindering tot gevolg. En ik kan hierbij van betekenis zijn.”


Carla van Eijk