Huisarts De Groot van MC De Linden is betrokken bij het project samen Fit en Veilig
Huisarts De Groot van MC De Linden is betrokken bij het project samen Fit en Veilig Foto: Wil Feijen

Proeftuin Samen Fit en Veilig van de Digidokters

Het project Samen Fit en Veilig is een initiatief geweest vanuit de werkgroep Digidokters van Son en Breugel Verbindt en is een van de proeftuinen binnen Vitaal Brainport ‘De Stap naar Gezonder’. Het project is opgezet om deelnemers (65+) op een plezierige manier in groepsverband te laten werken aan de elementen fitheid en veiligheid. Door in groepsverband met je gezondheid bezig te zijn kun je elkaar helpen en stimuleren in je onderlinge sociale contacten. In totaal hebben 26 deelnemers meegedaan aan het project, verspreid over 7 groepen. Elke groep had een eigen coach en bestond uit 3 tot 5 deelnemers.

Fitheid
Voor wat betreft het Fit-deel hebben alle deelnemers een FitBit (smartwatch) en een weegschaal in bruikleen gekregen. De FitBit geeft aan o.a. aan hoeveel stappen ze hebben gezet. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met dokterspraktijk MC De Linden. Eens per maand beoordeelde een praktijkondersteuner (POH) de gedeelde gegevens en gaf toepasselijke tips en aanwijzingen. De deelnemers ervaren het als prettig dat er iemand ‘mee’ kijkt.

Veiligheid
Daarnaast is er het Veilig-deel. Veel mensen en vooral ouderen wonen alleen. Het is dan een veilig idee als ze deel uitmaken van een vertrouwd groepje dat op elkaar let: ieder meldt dagelijks met Whatsapp op de telefoon dat het goed gaat. Stel dat iemand zich op een dag niet meldt, dan kan er iets gebeurd zijn. De groepsmaatjes komen dan in actie volgens een vooraf afgesproken protocol en alarmeren eventueel de omgeving (familie, vrienden, buren, enz). Als een groep tenminste één alleenstaande omvat dan is het veiligheidsdeel al van belang.

Woensdag 17 mei is de afsluitende bijeenkomst in het Dommelhuis, kerkplein 5 te Son van 16:00-17:30 uur.