Voorkom een lekkend vat in de natuur voor een pilletje
Voorkom een lekkend vat in de natuur voor een pilletje Foto: Wil Feijen

Voorkom een lekkend vat in de natuur

Algemeen

Son en Breugel - Bijtende Bende is een initiatief van het Trimbos-instituut. Bedoeld om mensen bewuster te maken van de milieuschade die door drugsafval kan ontstaan. Hun ‘Bendebus’ stond op donderdag 25 mei op het Sonse Kerkplein. De bezoekers konden uitleg krijgen hoe drugscriminaliteit te herkennen. En ze kregen tips wat je bij het signaleren van drugscriminaliteit kunt doen. Volgens Sander Peters, wijkagent in Son en Breugel, zorg je voor een veiligere samenleving door criminaliteit te herkennen en te melden.

Dave, een medewerker van De Bijtende Bende: ‘Het produceren van XTC kan voor heel gevaarlijke situaties zorgen en niet alleen brand’. Maar ook het dumpen van drugsafval levert heel gevaarlijke situaties op voor mens en dier, en dat vaak ook nog voor een langere tijd. Denk daarbij aan drinkwater- of grondvervuiling. In het verleden moest er zelfs een waterzuiveringssysteem worden stilgelegd vanwege een grote hoeveelheid drugsafval.

De drugshandel is een industrie. Zo zijn XTC, amfetamine en cocaïne populaire drugs in het uitgaansleven. Vooral in de leeftijdsgroep van vijftien tot vijfendertig jaar worden er veel drugs gebruikt. Een pilletje of twee op een festival, voor de gezelligheid, lijkt onschuldig, maar aan de zogenaamde gezellige avond gaat een wereld vooraf die niet zo gezellig en vriendelijk is.

Dave legt uit: “In de bus van de Bijtende Bende kunnen de bezoekers meemaken hoe ze de productie van XTC kunnen herkennen en hoe ze bij constatering dit veilig kunnen melden”.

Dat de bus wit van kleur is heeft zelfs een reden “Dergelijke witte bussen worden vaak gebruikt voor transport van drugsafval” zegt Dave.
In de bus wordt een interactieve video afgespeeld waarin een je een ouder stel volgt dat te maken krijgt met een verdachte situatie. Door vragen over de video te beantwoorden krijg je inzicht in hoe te handelen als je een dergelijke situatie tegenkomt. Maar ook geur is belangrijk. Door middel van een geurkaart kun je in de bus de geur ruiken die bij de productie van XTC vrijkomt. “Anijs is de geur die je dan ruikt, een geur die je doet denken aan beschuit met muisjes, maar nu waarschuwt voor de mogelijke productie van XTC”, aldus Dave.

Denk je: dit moet ik melden, dan kan dat eenvoudig via Misdaad Anoniem. Deze onafhankelijke organisatie werkt samen met de politie. Daarbij heeft het belang van de melder prioriteit. Zo wordt een melding altijd doorgegeven zonder persoonsgegevens. En ook worden er gedeeltes uit een melding naar de politie weggelaten als deze te herleiden zijn naar de melder.

“Het is echt niet zo dat er na een melding meteen een inval wordt gedaan” zo legt Dave uit, “maar het kan wel het puzzelstukje zijn dat een onderzoek verder helpt”.

Meer weten over de Bijtende Bende, kijk dan eens op www.bijtendebende.nl