Boa's Ronald van den Heuvel en Jos de Wit
Boa's Ronald van den Heuvel en Jos de Wit Foto: Wil Feijen

Veel waardering voor onze boa’s

Algemeen

Son en Breugel - Ronald van den Heuvel werkt al 17 jaar als boa in onze gemeente en sinds juni heeft hij een nieuwe collega: Jos de Wit. Wat zijn nou eigenlijk precies de taken van een boa? Hoe ervaren zij hun werk in Son en Breugel en welke signalen ontvangen zij vanuit onze samenleving? En worden zij vooral gezien als lastige parkeerwachten of is er ook waardering voor hun luisterend oor en bemiddeling bij netelige conflicten tussen buren? Onze krant ging hierover in gesprek met de beide heren.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Ronald werkte voorheen reeds als boa bij de NS (o.a. crisismanagement bij calamiteiten) voordat hij naar ons dorp kwam. En Jos de Wit was voorheen reeds 18 jaar werkzaam als boa bij een andere gemeente. Zij kennen derhalve het werk en hebben zelf meegemaakt dat het werk van de boa’s inmiddels volledig is geprofessionaliseerd. Oorspronkelijk ging het om ingrepen bij kleine ergernissen waar de politie geen tijd voor had, maar tegenwoordig is hun werk aanzienlijk veelzijdiger geworden. Als boa zijn zij vaak het eerste aanspreekpunt in het sociaal domein. De meldingen gaan over eenzaamheid, overlast, vreemd gedrag van mensen die de deur niet meer open doen en dreigen te verwaarlozen. Vaak zijn de meldingen anoniem en die gaan over wrevels tussen buren die elkaar niet durven aan te spreken. Ook als de meldingen niet anoniem zijn, noemen de boa’s trouwens nooit de naam van de klager (conform hun beroepscode).

Geweldig netwerk
Ronald vertelt over hun werkwijze: ”Wij zijn altijd in uniform en duidelijk herkenbaar. Wij geven gehoor aan de oproepen van mensen en wij luisteren. Dat is vaak al heel belangrijk. En zo nodig verwijzen wij iemand meteen door naar degene die ze verder kan helpen. Laatst kwam ik bij een man die zijn huur niet meer kon betalen vanwege de hoge energiekosten. Hij had nog nooit gehoord van de energietoeslag en dus heb ik hem hiermee op weg geholpen. Later was hij erg blij met mijn hulp. Gelukkig beschikken we in Son en Breugel over een geweldig netwerk met korte lijnen. Als boa’s kunnen wij meteen doorschakelen naar de politie, de woningcorporaties en de hulpverlening, en op deze manier bereiken we samen veel en worden onnodige escalaties voorkomen. Sommige mensen zien ons nog steeds als de vervelende parkeerwachten, maar bij de meeste mensen hebben wij inmiddels aanzien verworven en vertrouwen gewonnen. Regelmatig ervaren wij echte waardering en dankbaarheid van mensen bij wie wij ingeschakeld zijn geweest.”

Verbindende factor
Jos kwam deze zomer als buitengewoon opsporingsambtenaar in Son en Breugel werken en hij is enthousiast over de sfeer in ons dorp: “Veel mensen kennen ons als wij op de fiets onderweg zijn en de contacten met de inwoners zijn over het algemeen goed. Wij komen natuurlijk ook vaak op de plekken waar veel jeugd bij elkaar komt. Alhoewel er niet altijd sprake is van overlast, wordt dit door omwonenden toch niet zelden anders ervaren. Wij gaan dan in gesprek met zowel de omwonenden als de jongeren. Over het algemeen vind ik dit werk ontzettend leuk en als je mensen op weg kunt helpen en daarvoor gewaardeerd wordt, dan voel je de betekenis van ons werk: wij zijn de verbindende factor in een tijd waarin rechtstreekse communicatie lang niet altijd meer vanzelfsprekend blijkt te zijn.”

Mocht u een van de Boa’s nodig hebben, dan kun je via de website een verzoek om handhaving indienen: https://www.sonenbreugel.nl/verzoek-om-handhaving 

Boa's Ronald van den Heuvel en Jos de Wit