Wim van Santvoort eigenaar van Zwembad Son
Wim van Santvoort eigenaar van Zwembad Son Foto: Wil Feijen

Na motie en onderzoek blijven er zorgen voor Zwembad Son

Algemeen

Son en Breugel - Op 31 december van dit jaar komt er een einde aan de vijfjarige subsidieovereenkomst tussen de gemeente en Zwembad Son, wat betekent dat de jaarlijkse subsidie van 120.000 euro stopt. Zwembad Son heeft voor de komende jaren een nieuwe jaarlijkse subsidieaanvraag gedaan van 200.000 euro per jaar.

Redactie: Adrie Neervoort

Dit verzoek heeft geleid tot een discussie in de gemeenteraad die momenteel nog gaande is. Er is zelfs een onderzoek gestart om de behoefte van de gemeente Son en Breugel aan een zwemvoorziening te bepalen, zodat het college hierop kan anticiperen.

Tijdens de bespreking van de begroting dienden CDA, Dorpsbelang en D66 een motie in. Hierin roepen zij het college op om voor eind november van dit jaar in gesprek te gaan met Zwembad Son, om zo tot een financiële oplossing te komen waarmee deze zwemvoorziening ook in 2024 behouden kan blijven.

21 december
Wethouder Jelle de Jong reageerde hierop: “U heeft als raad aangegeven een zwembadvoorziening in Son en Breugel heel belangrijk te vinden. We zien ook in dat de constructie die wij tot nu toe hadden tot vragen heeft geleid, en het verzoek om dit goed te organiseren.” Hij raadde de ingediende motie als het ware aan en beloofde de raad hier op 21 december op terug te komen.

“Het zou kunnen dat na de gesprekken met de ondernemer van het zwembad, en de eventuele verrekening van de energiesubsidie die de ondernemer vanuit de overheid is toegezegd, er wellicht geen enkele begrotingsvraag meer is en dat we het samen met de ondernemer op een andere manier kunnen oplossen”, lichtte hij de raad voor, “maar als blijkt dat er ondanks de energiesubsidie toch nog een aanvullende subsidie nodig is die buiten ons financiële mandaat valt, dan bespreken wij dit op 21 december met u.”

Begrotingsvraag
Dat er een begrotingsvraag komt is zeer aannemelijk, want de subsidieaanvraag van jaarlijks 200.000 euro over 5 jaar, is nog niet verwerkt in de meerjarenbegroting 2024-2027. Ook laat de eigenaar van het Zwembad Son, Wim van Santvoort weten dat de energiesubsidie gaat over de jaren 2022, 2023 en 2024, en de subsidieaanvraag gaat over 2023 en de jaren daarna.

“Dus 1/3 van de energiesubsidie heeft niets met de huidige subsidieaanvraag te maken” zo legt hij uit. “Daarbij kan ik mijn account de eindcijfers over 2022 nog niet indienen bij de belasting omdat wij de energiesubsidie die we gecompenseerd krijgen van de overheid voor 2022 nog niet heb ontvangen van de gemeente” Volgens van Santvoort gaat het volgens zijn berekeningen om een bedrag van ongeveer 36.000 euro.