Elly Brocken en Els van Dieten
Elly Brocken en Els van Dieten Foto: Wil Feijen

Mooi en dankbaar werk te doen bij ZorgSaam Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Op korte termijn zullen Chronisch zieken en Gehandicapten Platform (CG-Platform), Platform Belangenbehartiging Mantelzorg en Dementievriendelijk Son en Breugel opgaan in één stichting: ZorgSaam Son en Breugel. De plannen daarvoor zijn al ver gevorderd. De stichting zal vanaf zomer 2024 actief zijn.

Redactie: Marc van Beek

Mooi werk
Els van Dieten en Elly Brocken vertellen vol vuur over het mooie werk dat er door de vrijwilligers van deze drie belangenorganisaties wordt verricht. Son en Breugel wil een aantrekkelijke gemeente zijn voor ál haar inwoners, ook voor de dorpsgenoten die minder goed vooruit kunnen door fysieke of mentale beperkingen, of mantelzorger zijn. Erbij horen en gezien worden is zeker voor deze groep van groot belang.

Het Platform Belangenbehartiging Mantelzorg doet dat onder andere door bijeenkomsten voor mantelzorgers te organiseren, zodat die de gelegenheid krijgen om elkaar te ontmoeten en waardering krijgen voor het soms zware werk wat zij doen. Leden van het platform gaan daarnaast in gesprek met de gemeente over de invulling van het beleid met betrekking tot mantelzorgers. Ook de mede-verzorging van de mantelzorgwaardering is een vaste activiteit.

Het CG-Platform heeft een breed palet aan activiteiten. Zo worden voor mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel gezamenlijke tochtjes georganiseerd, waar de deelnemers zichtbaar veel plezier aan beleven en die vaak gezellig op een terrasje eindigen. Dat geeft veel voldoening aan de deelnemers, maar zeker ook aan de vrijwilligers die dit begeleiden. Een ander belangrijk aandachtspunt voor het CG-Platform is het toegankelijk houden van gebouwen en voorzieningen voor mensen met een beperking. Dat gebeurde bijvoorbeeld door het geven van adviezen voor de inrichting van het Dommelhuis en de naastgelegen buitenruimte, maar ook bij het aanleggen en onderhouden van rolstoelpaden is het CG-Platform nauw betrokken. Voorlichting geven over het leven met een beperking hoort ook bij het takenpakket. Dat kan een fysieke beperking zijn, maar ook dementie of een beperking door hersenletsel. Dat gebeurt onder andere door gastlessen te geven op basisscholen, afgelopen maand bijvoorbeeld nog voor groep 7 van basisschool De Bloktempel.

Voorlichting geven over het leven met een beperking hoort ook bij het takenpakket

Dementievriendelijk Son en Breugel is gericht op het geven van informatie en het uit de taboesfeer halen van alles wat met dementie te maken heeft. In Son en Breugel zijn er ruim 400 dorpsgenoten die aan deze ziekte lijden. Enkele weken geleden werd in samenwerking met de LEVgroep bijvoorbeeld het initiatief genomen voor de vertoning in het Dommelhuis van de film ‘Human Forever’, die zeer goed bezocht werd. De film geeft een beeld van hoe andere landen omgaan met dementie en hoe wij daarvan kunnen leren om de toekomst mooier en inclusiever te maken. Ook lezingen door onder anderen geriaters en Francien van de Ven (zorgboerderij Grootenhout) voorzien in een grote behoefte.

Els en Elly zijn zichtbaar trots op al het werk dat door de vrijwilligers binnen deze groepen gedaan wordt en willen dit verder ontwikkelen in de nieuw op te richten stichting.

Samengaan
Doordat er veel overlap zit in de doelgroep en de activiteiten van de drie belangenorganisaties is het samenvoegen ervan een logische stap. Het voordeel is dat er bij de contacten met instanties en overleg met de gemeente zaken gecombineerd kunnen worden, wat sneller werkt. Ook hoeft er dan bijvoorbeeld maar één website onderhouden te worden. De nieuwe naam ’ZorgSaam Son en Breugel’ komt voort uit het idee dat een zorgzame en inclusieve gemeente niet alleen tot stand kan komen door een belangenorganisatie, maar dat het vooral belangrijk is dat dit binnen Son en Breugel door iedereen samen gebeurt; door naar elkaar om te kijken. Een boodschap doen voor die buurman die slecht ter been is of iemand helpen die verward is bijvoorbeeld. Dat vraagt om bewustwording, onder andere door voorlichting. Ook daar maakt deze stichting zich hard voor.

Vrijwilligers en bestuursleden gezocht
Er is veel mooi werk te doen en daar kan ZorgSaam Son en Breugel nog wel wat mensen bij gebruiken. Een deel van de vrijwilligers die nu actief zijn doen dat vaak al lang en met veel plezier, maar beginnen op leeftijd te komen. Het is daarom van belang dat er nieuwe mensen bij komen. Loop eens een dagje mee om te kijken of dit iets voor jou is.

Daarnaast worden er twee nieuwe bestuursleden gezocht; geen vergadertijgers, maar mensen met een frisse blik die creatief zijn en waar nodig buiten de lijntjes durven te kleuren. Zij kunnen ZorgSaam Son en Breugel mee op de kaart zetten en verder ontwikkelen. De portefeuilleverdeling gebeurt in onderling overleg, waarbij rekening wordt gehouden met ieders interesses en talenten. De tijdsinvestering voor het bestuurswerk zal ongeveer 1 tot 2 uur per week zijn, afhankelijk van de portefeuille (in de oprichtingsfase waarschijnlijk iets meer).

Bent u enthousiast of nieuwsgierig geworden door het bovenstaande? Voor meer informatie: elsvandieten@gmail.com of tel. 06-12987503.