De getrainde maatjes kunnen aan de slag om hulp te bieden aan inwoners
De getrainde maatjes kunnen aan de slag om hulp te bieden aan inwoners Foto: Wil Feijen

Schuldhulpmaatje Son en Breugel officieel van start

Algemeen

Son en Breugel - Afgelopen maandag was in het Dommelhuis de officiële start van Schuldhulpmaatje Son en Breugel/Nuenen. Na anderhalf jaar van voorbereiding, afstemming en opleiding kunnen de getrainde maatjes aan de slag om hulp te bieden aan inwoners die moeite hebben hun financiën op orde te krijgen en te houden. Schuldhulpmaatje biedt kosteloos coaching en begeleiding, vooral om te voorkomen dat mensen in de schulden raken, maar ook als er al schulden zijn kan een schuldhulpmaatje een luisterend oor bieden en adviseren.

Redactie: Arndt van Ruremonde

In het welkomstwoord door de voorzitter van Schuldhulpmaatje Son en Breugel/Nuenen werd ingegaan op het ontstaan van dit nieuwe, gratis hulpaanbod voor ons dorp. Schuldhulpmaatje Nederland bestaat al meer dan 10 jaar. Op veel plekken in Nederland zijn er al getrainde vrijwilligers aan de slag om mensen in financiële nood te helpen, en sinds afgelopen maandag nu dus ook in Son en Breugel en Nuenen.

De noodzaak wordt elk jaar groter. Steeds meer mensen dreigen in financiële nood te komen. Vaak ontstaan die problemen door een plotselinge wijziging van omstandigheden. Bij de openingshandeling van afgelopen maandag werd dat duidelijk toen de wethouders Steven Grevink (Son en Breugel) en Niels Wouters (Nuenen) werd gevraagd om uit een groot aantal gebeurtenissen te kiezen die schulden kunnen veroorzaken.

Onder de twintig oorzaken waar ze uit konden kiezen waren werkloosheid, overlijden van een partner, ziekte, laaggeletterdheid, maar bijvoorbeeld ook pech. De boodschap was dat eigenlijk iedereen in de problemen kan komen en niet iedereen in staat is om daar zelfstandig wat aan te doen. Schuldhulpmaatje kan een luisterend oor bieden en met tips en adviezen je weer op weg helpen. Het uiteindelijke doel is altijd dat mensen zelf weer de regie over hun financiën krijgen.


Schuldhulpmaatje Son en Breugel officieel van start - Wil Feijen

Na dit moment bedankten beide wethouders de maatjes voor hun bereidheid om anderen te helpen. Alle maatjes hebben de verplichte opleiding gevolgd en zijn geslaagd. In aanwezigheid van andere betrokken hulporganisaties als de Voedselbank en Stichting Leergeld en de professionele schuldhulpverlening werden de certificaten ceremonieel uitgereikt door de wethouders: Schuldhulpmaatje Son en Breugel/Nuenen is gestart!

Gratis hulpaanbod bij (dreigende) financiële problemen

Dankzij de steun van Schuldhulpmaatje Nederland, het Oranjefonds, de gemeente en de kerken kunnen de maatjes nu hulp en advies bieden aan onze inwoners die financieel in de verdrukking dreigen te komen.

Heb je nu al een hulpvraag, dan kun je Schuldhulpmaatje Son en Breugel bereiken via Mieke Dijker, de coördinator voor Son en Breugel. Op dit moment kan dat via www.schuldhulpmaatje.nl/ik-zoek-hulp/; later volgt berichtgeving over het telefoonnummer waarop ze bereikbaar zijn.

Schuldhulpmaatje Son en Breugel officieel van start