Wethouder Jelle de Jong onthult de nieuwe naam: Legolab
Wethouder Jelle de Jong onthult de nieuwe naam: Legolab Foto: Wil Feijen

Legoclub officieel van start onder de naam Legolab

Algemeen

Son en Breugel - Zaterdag 13 januari is het officiële startsignaal voor de Legoclub gegeven, met de bekendmaking van de nieuwe naam, Legolab, door wethouder Jelle de Jong. In de middag hebben ruim 35 kinderen hard gewerkt aan een Legostad, waarin de nieuwe naam verwerkt is, waarna deze is gepresenteerd aan de wethouder en andere aanwezigen. Het bouwwerk is nog een week te bewonderen in het Dommelhuis. 

Redactie: Hanny Evers

Lego is voor iedereen
De Legoclub is een aantal maanden geleden gestart als samenwerking tussen de LEVgroep en bibliotheek Dommeldal. Marijke Muller (LEVgroep): “We zagen veel sportieve en creatieve activiteiten, maar nog geen technische activiteit. Hieruit is het idee voor de Legoclub ontstaan.” Het belangrijkste doel van het Legolab is Lego toegankelijk maken voor alle kinderen, ook als er thuis minder budget is. Daarnaast is het een mooie manier om ook samen met andere kinderen met Lego aan de slag te gaan. Zo leren de kinderen nieuwe technieken van elkaar en ontstaan er de meest creatieve ideeën.

Zo leren de kinderen nieuwe technieken van elkaar en ontstaan er de meest creatieve ideeën

Opening door de wethouder
Ook de jeugdgemeenteraad was aanwezig bij de opening. De leden hebben het logo van Son en Breugel gemaakt van Lego. Ook dit is komende week nog te bewonderen in het Dommelhuis. Met de woorden ‘Lego is net als creativiteit aanwezig’ presenteerden de meiden van de jeugdgemeenteraad hun bouwwerk. Hierna was het de beurt aan wethouder Jelle de Jong, ook een echte Legobouwer: “Vroeger heb ik heel veel met Lego gespeeld, en ook later nog.” Na zijn betrokkenheid bij de First Lego League vond hij het heel mooi om nu ook het Legolab in zijn eigen woonplaats te mogen openen.

De opening ging geheel in Legostijl: 1, 2, 3... Lego!, waarna 3 kinderen de nieuwe naam onthulden. 

Legolab
De komende maanden gaat het Legolab door. Iedere maand bouwen kinderen samen in het Dommelhuis; tot nu toe een groot succes, want alle bijeenkomsten zijn volgeboekt. Marijke: “We gaan op korte termijn kijken met de vrijwilligers of we een manier kunnen vinden om nog meer mee te kunnen bouwen tijdens de activiteiten.”

Zo zie je dat de populariteit van Lego verder gaat dan het bouwen van de kinderen

En meedoen is het allerbelangrijkste. Zo waren er afgelopen zaterdag ook 10 kinderen van Stichting MeeDoen bij. In een aparte, prikkelarme ruimte werkten zij vol enthousiasme aan hun eigen bouwwerken. Een mooie manier om ook deze kinderen samen te brengen. 

Het Legolab draait op vrijwilligers en donaties, met een bijdrage van de gemeente. Marijke: “Na een eerste persbericht had ik al 10 vrijwilligers en een heleboel Lego. Dit was meteen voldoende om te starten.” Zo zie je dat de populariteit van Lego verder gaat dan het bouwen van de kinderen. Marijke: “Ik zou het heel leuk vinden om ook een avond voor volwassenen te plannen en ik heb dit idee vorige week ook ingebracht bij studenten van de opleiding Sociaal maatschappelijk werk.”

Marijke: “Lego stimuleert creativiteit. Daarom kiezen we ervoor om te werken met een thema, en dan de kinderen de vrijheid te geven om te gaan bouwen, in plaats van ze onze voorbeelden na te laten bouwen.”

Legolab
Legolab
De vlag van Son en Breugel gemaakt van lego
Wethouder Jelle de Jong onthult de nieuwe naam: Legolab
Wethouder Jelle de Jong onthult de nieuwe naam: Legolab
Wethouder Jelle de Jong onthult de nieuwe naam: Legolab
Wethouder Jelle de Jong onthult de nieuwe naam: Legolab
Legolab
Wethouder Jelle de Jong onthult de nieuwe naam: Legolab
Legolab