Marc Wolf bij een AED
Marc Wolf bij een AED Foto: Wil Feijen
Week van de zorg

Te weinig openbare AED’s in Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Een AED is een draagbaar apparaat dat een schok kan geven bij een hartstilstand. Hierdoor kun je het hartritme herstellen en een leven redden. Hoe sneller je een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans. Daarom is het van levensbelang dat in elke buurt een AED hangt. De Hartstichting hanteert daarbij de 6-minutennorm: als een reanimatie binnen 6 minuten na de hartstilstand van start gaat, is de overlevingskans en beperking van gezondheidsschade het grootst. Dat betekent dat er in iedere buurt binnen 6 minuten een AED beschikbaar zou moeten zijn. Snelle hulp betekent het verschil tussen leven en dood. Met iedere minuut dat een reanimatie later begint, neemt de overlevingskans met 10 tot 12% af.

Redactie: Marc van Beek

Burgerhulpverleners maken het verschil
Het is voor professionele hulpverleners meestal onmogelijk om binnen 6 minuten op de locatie te zijn waar gereanimeerd moet worden. Er is daarom een systeem in het leven geroepen met burgerhulpverleners, die wel zo snel ter plaatse kunnen zijn. Als er een melding bij 112 binnenkomt, worden de aangemelde burgerhulpverleners in de directe omgeving automatisch gealarmeerd. Een van hen krijgt de opdracht om de dichtstbijzijnde AED op te halen, de anderen beginnen dan al met de reanimatie, totdat de professionele hulpverleners gearriveerd zijn. Die eerste minuten maken dus een groot verschil.

Stichting Hartsafe Son en Breugel trekt aan de bel
Marc Wolf is voorzitter van Stichting Hartsafe Son en Breugel, een stichting die de 7 openbare AED’s in Son en Breugel beheert. “Als je cirkels van 6 minuten rond deze AED’s trekt, dan zie je dat het op veel plaatsen in Son en Breugel niet lukt om op tijd een AED beschikbaar te hebben”, vertelt hij. “Er zijn wel veel meer AED’s, maar die hangen niet op openbare plekken, maar in bedrijven of horecagelegenheden. Meestal gebeurt een hartstilstand thuis, dus in de woonwijken, terwijl je ziet dat de beschikbare AED’s juist in het centrum geconcentreerd zijn. Die AED’s zijn vaak alleen bedoeld voor het desbetreffende bedrijf of horecagelegenheid en zijn niet aangemeld om te gebruiken door burgerhulpverleners”, aldus Marc.

12 tot 15 reanimaties met openbare AED’s per jaar in Son en Breugel 
Stichting Hartsafe Son en Breugel zorgt ervoor dat de 7 openbare AED’s onderhouden en beheerd worden. Dat kost per jaar ongeveer € 100,- per AED. Maar na een aantal jaren moet er ook vervanging plaatsvinden. De huidige AED’s zijn op dit moment allemaal aan vervanging toe, wat ongeveer € 2000, - per AED kost. Tot dusver moest de stichting het voor de financiën met name hebben van giften. Die drogen echter steeds meer op, onder andere omdat er bedrijven zijn die na corona al moeite genoeg hebben om de eigen financiën weer op de rit te krijgen en andere bedrijven vinden dat ze door een eigen AED in het bedrijf te plaatsen genoeg hebben gedaan.

Men is huiverig om een eigen AED buiten aan de muur te hangen en aan te melden bij de Hartstichting, omdat men bang is voor vandalisme en extra kosten. Er is in de afgelopen 15 jaar echter maar één geval geweest van vandalisme met een AED. Daarnaast worden de kosten van het gebruik van een AED bij een reanimatie vergoed door de Veiligheidsregio. In Son en Breugel zijn dat 12 tot 15 reanimaties per jaar met openbare AED’s. Hoeveel reanimaties er in totaal zijn en in hoeverre een AED te laat ter plaatse is, is bij de stichting niet bekend, omdat deze informatie door zorgverleners niet gedeeld wordt.

Vervanging én uitbreiding noodzakelijk
Er moet dus iets gebeuren om de dekking van het aantal openbare AED’s te verbeteren en de oude exemplaren te vervangen. Daarnaast moet het aantal mensen dat getraind is om als burgerhulpverlener te kunnen reanimeren ook omhoog. Er lopen inmiddels contacten met de gemeente Son en Breugel om hierin bij te springen en zowel het werk van Stichting Hartsafe Son en Breugel als de plaatselijke EHBO-vereniging financieel te ondersteunen. Maar ondanks dat blijft het van levensbelang dat particulieren en bedrijven dit werk ook financieel blijven ondersteunen. Het openbaar maken van AED’s die dat nu nog niet zijn, zou ook een stap in de goede richting zijn.

Marc Wolf zou al blij zijn als het aantal openbare AED’s naar 20 zou kunnen stijgen. Dat geeft nog steeds onvoldoende dekking, maar is al een hele verbetering ten opzichte van de huidige situatie, en echt nodig.