Bekend maakt bemind
Bekend maakt bemind Foto: MooiSonenBreugel

Bekend maakt bemind: Ala is al goed gewend

Algemeen

Son en Breugel - De afspraak met Ala Ismail uit Syrië is in het Dommelhuis. Zij is modern gekleed en draagt geen hoofddoek. Haar twee dochters van zes en tien jaar komen er even bij zitten, maar gaan al gauw spelen in de ruimte bij de bieb. Zij gaan naar basisschool De Harlekijn en spreken goed Nederlands. Hun oudere broer van twaalf jaar wipt even binnen en loopt met een bal onder de arm weer naar buiten om met vriendjes te spelen.

Redactie: Jürgen Feuerriegel

Ala is in 2015 naar Nederland gekomen. Zij woonde in de stad Qamishli, helemaal in het noordoosten van Syrië tegen de grens van Turkije en Irak aan. Zij was al in 2010 in Damascus getrouwd met haar man Hamada en woonde bij diens ouders in Qamishli waar ook haar zoon en eerste dochter werden geboren. Deze stad is bijna even groot als Eindhoven en bekend voor de eindeloze granenvelden in de wijde omgeving. Het gebied heet eigenlijk Koerdistan en valt niet onder de controle van dictator Assad maar onder het gezag van de SDF (Syrian Democratic Forces). Deze wordt door Assad niet erkend, maar ook president Erdogan van Turkije moet er niets van hebben en heeft op deze regio aanvallen uitgevoerd. Haar man ging eerst alleen naar Nederland toen de oorlog heel hevig was, en Aleppo, op een kleine tweehonderd kilometer van Qamishli gelegen, zwaar gebombardeerd werd.

Het is hier wel erg koud en ik mis de mooie, warme avonden in onze stad

Later volgde ze hem met hun twee kinderen naar Nederland en haar jongste dochter werd hier geboren. Zij kwamen eerst terecht in het AZC Ter Apel en vervolgens in de opvang voor vluchtelingen in Veenhuizen. Inmiddels is het gezin statushouder en kreeg het een woning toegewezen in Son en Breugel. Haar man Hamada werkt als automonteur bij Mercedes. Ala is zeer te spreken over ons land: “Het is hier heel mooi en de mensen zijn erg vriendelijk. Mijn kinderen hebben vriendjes via school en zijn hier helemaal gewend. Vooral voor hun opleiding is het belangrijk om in Nederland te blijven, want in mijn land is het één grote chaos. Het is hier wel erg koud en ik mis de mooie, warme avonden in onze stad, waar de winkels tot diep in de nacht open zijn en de mensen gewoon buiten leven.”


Qamishli -Son en Breugel - MooiSonenBreugel

Ala spreekt Arabisch, Koerdisch en inmiddels redelijk goed Nederlands. Zij volgt nog steeds lessen bij het Taalhuis. Bevraagd naar haar ervaringen in ons land geeft zij te kennen al aardig gewend te zijn, behalve aan het eten. Zij kookt de maaltijden volgens de eigen Koerdische keuken en de levensmiddelen koopt zij bij een Koerdische supermarkt in Woensel. Ala werd opgevoed als moslima en bij gebrek aan een moskee in ons dorp bidt zij samen met andere landgenoten regelmatig samen thuis. Met een aantal neefjes en nichtjes, die in Duitsland en Nederland wonen, onderhoudt zij het contact met de familie. Zij hoopt dat haar kinderen hier kunnen studeren en later een betere toekomst hebben.

Het verzoek om een foto van haar bij dit artikel te plaatsen wijst zij af. Het past volgens haar niet bij haar cultuur om jezelf openlijk te etaleren. Zij gaf wel toestemming om dit artikel met haar naam erbij te publiceren.