Vlnr: Peter Moonen, Ad van den Hurk, Esther Jonkers, Diana van der Looij, Frances de Vries
Vlnr: Peter Moonen, Ad van den Hurk, Esther Jonkers, Diana van der Looij, Frances de Vries Foto: Wil Feijen

Mantelzorgcafé: mooie samenwerking in ons dorp

Algemeen

Son en Breugel - De LEVgroep draagt (onder meer) zorg voor het mantelzorgcafé, bedoeld om mantelzorgers met regelmaat te ontzorgen. Medewerkster Esther Jonkers bedacht om daar vogelkastjes te laten bewerken met allerlei natuurlijke materialen. Zij legde bij het HOi-Huis de vraag neer of men voor een flink aantal vogelkooitjes kon zorgen. Senior Ad van den Hurk, erg betrokken bij HOi, zag dat wel zitten en het bestuur stemde in. Er volgde een mooie samenwerking tussen HOi, de jongeren van de Carrousel, Oma Toos Vogelhuisjes en de LEVgroep.

Eerst HOi en de kastjes
Jarenlang bewoonde oud-huisarts Herman Plasmans hier een groot huis; dat is verkocht en de nieuwe bewoners hebben het hout aan de buitenzijde gedemonteerd. Meer dan een kilometer planken van hardhouten meranti zijn naar het HOi-Huis getransporteerd, van alle spijkers ontdaan, geschaafd en op breedte gebracht; nu een kostbaar bezit.
Wat lag meer voor de hand dan de kooitjes te maken van dat fraaie hout van hierboven: levenslang gegarandeerd! Technisch beheerder Leen v.d. Berg zorgde voor een model en Ad ging aan de slag, soms met maatje Peter Moonen. De nodige, meestal aangename dagjes verder was het resultaat 20 prachtige paleisjes voor meesjes of elk ander vogeltje dat een luxe behuizing wenst.

Kastjes naar het Dommelhuis
Carrousel helpt speciaal jongeren met grote afstand tot de arbeidsmarkt aan een passende werkplek. Esther vroeg Carrousel om de huisjes te transporteren. Dus kwam Diana met Frances met de bakfiets om alles in te laden: de huisjes, maar ook de boomschijfjes, de twijgjes, en de latjes waarmee de mantelzorgers aan de slag gaan tijdens het mantelzorgcafé.


Workshop vogelhuisjes versieren samen met oma Toos - Wil Feijen

Oma Toos
Enkele weken terug heeft Oma Toos in DeMooiSonenBreugelKrant haar prachtige vogelkastjes beschreven. Esther en Appel Lee zijn bij haar op huisbezoek geweest. Als gevolg daarvan hebben Oma Toos en dochter Annemiek de workshop met 25 mantelzorgers begeleid en aanvullende materialen geleverd.


Workshop vogelhuisjes versieren samen met oma Toos  - Wil Feijen

Het resultaat
Alle 25 mantelzorgers hebben originele, prachtige vogelkastjes gefabriceerd en zich kostelijk geamuseerd. De LEVgroep is trots en dankbaar voor de fraaie samenwerking!

Praktische informatie voor mantelzorgers
Elke dinsdagochtend is er een inloopspreekuur in de foyer van het Dommelhuis tussen 11.00 en 12.00 uur en iedereen is welkom in het mantelzorgcafé; het volgende is op 16 mei van 13.00 tot 15.00 uur in ruimte 1.7 van het Dommelhuis (trap op naar boven; er is een lift ter beschikking). Voor vragen kun je mailen naar esther.jonkers@levgroep.nl of bellen/appen naar 06-51852975.