Als Buddyouder geef je steuntje in de rug
Als Buddyouder geef je steuntje in de rug Foto: LEV groep
Week van de zorg

Als buddyouder geef je steuntje in de rug

Algemeen

Son en Breugel - De bijzondere en waardevolle rol van buddyouders, een project van LEVgroep Son en Breugel. Wil jij iets betekenen voor een kind en daarmee ook de ouder?

Al een aantal jaren maakt Marieke Schoenmakers van LEV matches tussen gezinnen en inwoners die huis en hart openstellen voor een kind dat het kan gebruiken, voor de extra aandacht die gewenst is, ter ontlasting van ouder(s) en om wat extra lucht te geven in de drukte van alledag, om verschillende redenen. Soms heeft een gezin weinig contacten, zoekt een alleenstaande moeder een rustpunt in de week, loopt het thuis even niet zo goed, of heeft een kind meer structuur nodig. Dan is het fijn als er helpende handen zijn die een steuntje in de rug bieden.

Soms worstelen gezinnen met een scheiding, een ziekte, psychische problemen of overbelasting 


Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Voor die gezinnen zoeken we buddyouders. Soms worstelen gezinnen met een scheiding, een ziekte, psychische problemen of overbelasting om welke reden dan ook. Om inzet van zwaardere zorg te voorkomen kan een buddyouder helpen. Een kind draait dan één of twee dagdelen in de week mee in het gezin of huishouden van de buddyouder. Zo krijgen ouders de ruimte om bij te komen.

José Buijs is buddyouder: “Ik vind het heerlijk om wekelijks een extra kind in mijn thuissituatie te hebben, voor een stukje gezelligheid en extra aandacht, en wetend dat daardoor de ouders ook even de handen vrij hebben voor andere dingen, waar ze anders niet aan toe komen. Mijn kleinkinderen zijn inmiddels gewend aan een extra speelkameraadje, het klikt goed. Ook mijn man geniet ervan. Als ex-basisschooljuf ligt mijn hart bij kinderen en geniet ik ervan om wat extra aandacht en liefde te kunnen geven. Daardoor is dit vrijwilligerswerk zo passend voor me. Het is een mooie match en het geeft me voldoening.”

Nieuwe vrijwilligers worden door LEVgroep zorgvuldig gescreend, krijgen een training en ze moeten een VOG (verklaring omtrent gedrag) aanvragen en inleveren

Marieke: “Bij een match is het belangrijk dat er een klik is en dat gaat over verschillende onderwerpen. Om een kind een andere ervaring mee te geven in een andere huiselijke situatie is heel waardevol, maar ook is afstemming rondom de opvoeding iets wat ouders graag bespreken.”
De kennismaking met het vraaggezin wordt ook heel zorgvuldig gedaan. Daar wordt de tijd voor uitgetrokken, want je gaat niet aan een vreemde zo maar je kind geven. Het begint met samen een koffietje/theetje drinken, voorstellen, en uitwisseling. Dat kan bij de vraagouder thuis, maar ook in het Dommelhuis. Als het voor beide partijen goed voelt, wordt de volgende stap gezet met uiteindelijk ernaartoe werken dat de buddyouder kennis gaat maken met het kind.

Om buddyouder te worden gaat er een traject starten. Nieuwe vrijwilligers worden door LEVgroep zorgvuldig gescreend, krijgen een training en ze moeten een VOG (verklaring omtrent gedrag) aanvragen en inleveren. Ze krijgen de gelegenheid om met andere vrijwilligers/buddyouders te sparren en hun ervaringen uit te wisselen. Vanuit LEV wordt een match begeleid en vaak gaat het als vanzelf, maar soms is het nodig om wat acties uit te zetten en dan zijn er vanuit LEV de lijntjes binnen het CMD (Centrum Maatschappelijke Deelname) om wat er nodig is ook te kunnen gaan regelen en organiseren. 

LEV Son en Breugel is op zoek naar meer buddyouders die één dagdeel tijd hebben. “Er liggen nu een aantal aanvragen vanuit gezinnen in het dorp. Deze komen binnen vanuit bijvoorbeeld het consultatiebureau en maatschappelijk werkers die met gezinnen werken. Ook interne begeleiders van scholen benaderen me. Voor een gezin wat overloopt en kwetsbaar is is een buddyouder echt heel erg welkom, soms voor korte tijd, maar vaak ook voor een wat langere periode. Het is een ontzettend mooie groep vrijwilligers waar ik een aantal keren per jaar mee samenkom. Zij hebben het met elkaar ook leuk. Ik zou graag wat mensen aan deze groep toevoegen. Mijn passie is ook echt ‘samen voor elkaar’, wat de slogan van LEV is”, aldus Marieke Schoenmakers.

Interesse? Neem dan contact op met Marieke Schoenmakers van LEV Son en Breugel, coördinator van het project Buddyouder in Son en Breugel, via mail: marieke.schoenmakers@levgroep.nl of tel. 06-10853842. Zij gaat heel graag in gesprek met geïnteresseerden.