Ron Hendriks
Ron Hendriks Foto: Ingezonden

Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los

Algemeen

Son en Breugel - Onlangs verscheen er een bericht in de media dat het niet langer toegestaan is om meer dan drie honden los te laten lopen, ook niet in daarvoor bestemde losloopgebieden. Dit bericht had wel een schokeffect, vooral voor bedrijven die zich bezig hielden met hondenuitlaatservice, maar ook voor sommige mensen die meer dan drie honden hebben. Wat te doen als je een uitlaatservice hebt van meer dan drie honden? 

Redactie: Hennie van Hagen

Om hier iets meer van te weten te komen sprak ik af met Ron Hendriks van De Beste Honden Uitlaatservice (sinds 1997) uit Son en Breugel. Er zijn, vertelt Ron, diverse verenigingen en stichtingen die met de natuur en het onderhoud hiervan bezig zijn, onder andere Natuur Monumenten, Provinciale Landschappen, Staatsbosbeheer en Gemeentelijke Bossen. En al die verschillende partijen hebben zo hun eigen regels, wat nogal verwarrend werkt. Maar ook gemeentes hebben ieder hun eigen APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en daardoor wijken uitlaatservices soms uit naar andere gemeentes met minder strenge regels. 

De gemeente Son en Breugel heeft al sinds 2008 haar eigen APV-regels. “Maar dat er iets moet gebeuren”, zegt Ron, “dat was al lang duidelijk. Er zijn vooral in de coronaperiode erg veel honden bijgekomen. Ik liep vroeger door de bossen en de velden en kwam bijna niemand met een hond tegen, maar nu wel. Honden moeten nu eenmaal uitgelaten worden.”

Allemaal in één keer mag, mits je er dan drie los laat lopen en zes aangelijnd houdt

Veel mensen werken en hebben geen tijd om hun huisdier uit te laten en uitlaatservices namen hierdoor een grote vlucht met als gevolg dat er op dit moment zelfs wachtlijsten zijn. Iedereen kan een uitlaatservice beginnen, het is een vrij beroep, maar er zijn wel cursussen om bepaalde diploma’s te halen hiervoor. 

Echter, het probleem is niet alleen de honden in de bossen en de natuur. Tijdens een gesprek met een boswachter vertelt deze dat de bossen en de natuur heel veel gebruikt worden voor andere activiteiten, wat in het verleden niet zo was. Heel begrijpelijk, want de mens wil de natuur en de bossen in. Denk aan fietsers, mountainbikers, off the road-rijders, ruiters, hardlopers, wandelaars, en er worden ook veel activiteiten in de bossen georganiseerd. “Ik zie zelfs mensen die op een bankje zitten te werken met een laptop, of er therapiesessies houden; je kunt niet bedenken wat ik allemaal tegenkom. Vergeet ook vooral het drugsafval niet wat in de natuur gedumpt wordt. Ik vind maximaal drie honden los laten lopen in de daarvoor bestemde gebieden wat aan de krappe kant, maar heb er wel begrip voor”, aldus Ron. 

Maar wat te doen als je een uitlaatservice hebt van bijvoorbeeld negen honden? Drie keer per dag drie honden uitlaten? En dan ook nog in de daarvoor bestemde gebieden! Allemaal in één keer mag, mits je er dan drie los laat lopen en zes aangelijnd houdt. Want aangelijnd mag wel, maar dat vergt wel de nodige discipline, ook van de aangelijnde honden. 

Het wordt een steeds groter vraagstuk hoe we met onze natuur, die steeds meer belast wordt, om moeten gaan, en waar we met ons allen ook heel zuinig op moeten zijn. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich hiervan bewust zijn. Maar dat deze nieuwe verordening ook consequenties met zich meebrengt voor uitlaatservices is ook begrijpelijk.