Straat in Son en Breugel
Straat in Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Geef woningzoekenden een stem

Algemeen

Son en Breugel - In discussies over bouwplannen in gemeenten zoals Son en Breugel wordt één cruciale stem niet gehoord: die van de woningzoekenden. Terwijl voor hen de effecten van het wel of niet doorgaan van plannen vaak heel groot zijn, worden zij niet als belanghebbenden beschouwd. Bijna nergens worden de bouwplannen verwelkomd als oplossing van het woningtekort. Er is een bezwaarcultuur gegroeid tegen alles wat de directe leefomgeving anders maakt, zonder oog te hebben voor het algemeen belang. Het eigen belang regeert, en dat kan en moet anders.

Redactie: Ingezonden

Wie zijn die woningzoekenden?
Vaak mensen met een belabberde huisvesting. Gezinnen en individuen, jongeren die gedwongen bij hun ouders wonen, gescheiden personen of ouderen in een veel te groot huis, vluchtelingen en statushouders die blijven vastzitten met veel mensen in tijdelijke accommodaties of steeds moeten verhuizen. En wie al jaren op de wachtlijst voor een betaalbare huurwoning staat, wordt keer op keer teleurgesteld. Ook als je een betaalbaar huis wil kopen is het aanbod in Son en Breugel schaars.

Vooral senioren, die vaak best kleiner willen gaan wonen, worden geconfronteerd met beperkte opties, terwijl hun huizen geschikt zijn voor gezinnen en die gezinnen erom staan te springen. Maar bij bespreking van bouwplannen worden woningzoekenden, ook in Son en Breugel, juridisch niet erkend als belanghebbenden omdat zij niet direct benadeeld worden door de plannen. Maar dat is natuurlijk wel zo! Toch vertaalt dit gebrek aan erkenning zich in een gebrek aan inspraak en vertegenwoordiging voor degenen die (soms het meest) getroffen worden.

Degenen die wel als belanghebbende beschouwd worden maken heel vaak bezwaar. Dit leidt tot vertragingen en frustraties. De angst voor bezwaarmakers kan er zelfs toe leiden dat bestemmingsplanwijzigingen nauwelijks van de grond komen en gesmoord worden voordat mogelijkheden goed verkend zijn.

Wie komen op voor de woningzoekenden?
Op dit moment niemand. De gemeente schrijft woonprogramma’s en -beleidsplannen om bij toewijzing en verdeling van de plannen van externen de woningen zoveel mogelijk eerlijk te verdelen, maar is afhankelijk van marktpartijen voor de daadwerkelijke bouw. Enkele politieke partijen hebben aandacht voor de woningnood in hun programma staan, maar concrete actie blijft uit.

Wat kan de woningzoekende zelf doen?
Er is hoop, want twee betrokken bewoners, Harry van der Kallen en Rien Elling, nemen het initiatief voor het oprichten van een vereniging voor woningzoekenden. “Er wordt nu vooral over woningzoekenden gepraat en geschreven. Dat moet anders”, aldus Harry van der Kallen. De op te richten vereniging moet de belangen van de woningzoekenden behartigen en hen vertegenwoordigen in discussies over bouwplannen. “Door gezamenlijk op te komen voor hun recht op passende huisvesting kunnen woningzoekenden een krachtige stem worden in het besluitvormingsproces. Hiervoor is een proactieve houding en eenheid onder woningzoekenden nodig, maar het biedt hun de mogelijkheid om mee te werken aan de vormgeving van hun eigen toekomst en aan een eerlijkere en inclusievere huisvestingsmarkt voor iedereen”, zo legt Van der Kallen uit. Geïnteresseerd in het opzetten van een vereniging voor woningzoekenden of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Rien Elling, woneninson@gmail.com, tel. 06-57 50 52 27.

Thema-avond 
De gemeente Son en Breugel organiseert op dinsdag 7 mei vanaf 19.00 uur bij L’uva Wijnen, Raadhuisplein 5, een thema-avond over wonen voor jongeren tussen 18 en 30 jaar. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar row@sonenbreugel.nl. Vermeld je naam, geboortejaar en woonsituatie (bij je ouders, zelfstandig huur, zelfstandig koop, binnen of buiten Son en Breugel, of anders).