Centrum Son en Breugel
Centrum Son en Breugel Foto: Annemieke van Tinteren

Gemeente werkt aan plan voor nieuw centrum

Algemeen

Son en Breugel - De inrichting van het centrum van Son en Breugel is al geruime tijd onderwerp van gesprek. Het gebied is sterk versteend en wordt gekenmerkt door een overvloed aan auto’s, zowel rijdend als geparkeerd, en een gebrek aan groenvoorzieningen. Dit maakt het centrum niet bijzonder aantrekkelijk. Bovendien wijzen inwoners op talrijke verkeersonveilige situaties, met name bij oversteekplaatsen en voor langzaam verkeer.

Redactie: Adrie Neervoort

Op dit moment werkt de gemeente Son en Breugel aan een centrumvisieplan, met als doel een sfeervol, levendig, veilig en groen dorpscentrum te creëren. Aanstaande donderdag 4 april zullen er drie verschillende scenario’s aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.

Deze scenario’s zijn het resultaat van eerdere bijeenkomsten met raadsleden en andere belanghebbenden. Opvallend is dat er politiek gezien al aanzienlijke verschillen bestaan, met name met betrekking tot mobiliteit, zoals het al dan niet verkeersvrij maken van de Nieuwstraat en het parkeerbeleid in het centrum.

Tijdens de presentatie zal de gemeenteraad nog geen definitieve keuze maken, maar worden zij geïnformeerd over de voor- en nadelen van elk scenario. Ook is het de bedoeling dat er reacties komen op de drie scenario’s, niet alleen vanuit de gemeenteraad, maar ook van andere betrokkenen zoals bewoners en ondernemers in het centrum. Zij zullen de komende maanden uitgebreid geïnformeerd worden over de verschillende scenario’s. De drie scenario’s zijn getiteld Groene Ring, Son aan de Dommel en Kloppend Hart. Elk scenario is een uitgewerkte visie, en geen vastomlijnd plan over hoe het centrum er precies uit zal komen te zien.

Groene Ring richt zich op een groen en verkeersveilig centrum, waarbij de Nieuwstraat het hart van het centrum vormt. Verkeer wordt verwelkomd maar zal te maken krijgen met verkeersremmende maatregelen, waarbij de auto te gast is. Er is speciale aandacht voor fietsers en voetgangers, naast het doorgaande verkeer.

Son aan de Dommel legt de nadruk op het Dommeldal, een vergeten parel. Het centrum wordt aantrekkelijk gemaakt voor verblijf, met een prominente rol voor vergroening. Door herinrichting van het Dommeldal komt er een Dommelpad, een logische verbinding tussen Son en Breugel voor langzaam verkeer. Doorgaand verkeer in het centrum wordt ontmoedigd, terwijl fietsers en voetgangers meer ruimte krijgen. Ook het Raadhuisplein en Kerkplein worden groener.

Kloppend Hart staat voor een verkeersluw centrum, waarbij er ter hoogte van het Raadhuisplein en het Kerkplein een ‘knip’ komt die doorgaand verkeer onmogelijk maakt. Er is veel aandacht voor fietsers en voetgangers en het centrum wordt vergroend, maar doorgaand en bestemmingsverkeer worden beperkt.

Deze scenario’s moeten het centrum toekomstbestendig en aantrekkelijk maken en houden, met een grote rol voor vergroening. Dit heeft te maken met het duurzaam en klimaatbestendig maken van het centrum, gezien de stijgende temperaturen en wateroverlast waar het centrum nu al mee te kampen heeft.

Daarnaast vragen ook de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van het centrum om een oplossing. De vraag is of parkeren voor de deur van een winkel nog steeds mogelijk moet zijn, of dat er gekozen wordt voor parkeerplaatsen aan de rand van het centrum, of zelfs een parkeergarage boven- of ondergronds.

Hoe houd je het centrum levendig met meer winkels, meer woningen of een combinatie daarvan? En waar en hoe wordt er gebouwd in het centrum, rekening houdend met de ruimte die nodig is voor evenementen? De gemeente streeft ernaar eind dit jaar een definitief centrumvisieplan vast te stellen, dat zal dienen als basis voor de uitvoering van verschillende projecten en ideeën in het centrum.

Lees het hele centrumvisieplan via deze Link naar PDF bestand.