Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Ze kan niet slapen….

Column Column

Vannacht heeft ze zeker al 15x alarm gemaakt. Elke keer geeft ze aan dat het echt echt echt niet lukt. Ze heeft al thee met honing gehad, er wordt al zachte muziek gespeeld maar tot nu toe lijkt niks te helpen. 

Uiteindelijk krijgt ze slaapmedicatie. Je hoopt dat het dan beter zal gaan…en weer blijft ze bellen…

‘Ik wil dat ene pilletje…je weet wel…. Die uhhh oxynogwat…’

Ik weet heel goed wat ze bedoelt…ze wil graag oxycodon…een morfineachtig preparaat dat inderdaad pijnstillend werkt. En een hoop bijwerkingen heeft. Gezien haar verslavingsgevoeligheid heeft de arts voorgeschreven dat ze eerst haar slaapmedicatie krijgt als ze niet kan slapen. Als ze pijn aangeeft, dan krijgt ze paracetamol en als dat allemaal niet helpt, blijft oxycodon over. 

De laatste tijd leek het best prima te gaan, maar sinds een paar nachten lukt het niet om te slapen zonder oxycodon. 

Overdag heeft ze weinig last maar in de nacht, als de stilte haar als een donkere deken overvalt, is medicatie haar laatste strohalm. 

Ook vannacht gaat ze hem krijgen, ook al kan ze niet benoemen waar ze pijn heeft…de situatie is anders echt onhoudbaar en vooral voor haarzelf erg vervelend. Hoe eenzaam zal ze zich voelen…zonder haar ogenschijnlijk beste vriend?

Morgen staat ze weer op de agenda van de arts en psycholoog…hier is duidelijk meer aan de hand dan alleen slapeloosheid en pijnstilling.