Afbeelding

Maand van het onverharde pad

Algemeen

Zus en ik wandelen het liefst over onverharde paden zoals bospaden, zandpaden, klompenpaden en kerkenpaden. De ondergrond is minder hard, we hebben geen last van gemotoriseerd verkeer en de omgeving is vaak adembenemend. Gelukkig kunnen we in de omgeving van ons dorp ons hart ophalen, er zijn genoeg onverharde paden door bossen, weilanden en langs vennen.
De maand oktober is uitgeroepen als 'Maand van het onverharde pad' lees ik in een wandeltijdschrift. Mijn gedachten dwalen af naar een korte wandelroute door het Dommeldal die mijn zus en ik regelmatig wandelen en bovenaan ons lijstje staat. Een mooie route langs de Dommel en door weilanden nabij buurtschap Bokt.
Het is al weer enkele jaren geleden dat wij op een stormachtige dag besloten om deze route voor de eerste keer te wandelen. Buienrader gaf droog weer aan, zodat we geen nat pak zouden halen van een flinke najaarsbui. Internet raadde ons waterdichte schoenen aan, het kan wel eens nat zijn langs de Dommel. Wij hebben goede waterdichte wandelschoenen, dus hier zagen wij geen probleem.
Al snel liepen we te genieten van de Dommel, van de zon die schitterde in het water, van de vogels om ons heen en van de bomen en planten aan de oever. Het drassige pad was wat soppig maar de adembenemende natuur maakte alles goed. En dat zo dicht bij Eindhoven!
Verder wandelend stond er steeds meer water op het pad - laten we zeggen tot aan de enkels - omdraaien? Of toch verder? Een alternatief was er niet, ook het naastliggende veld stond blank. Dan maar doorgaan, de adembenemende natuur maakte immers toch alles goed.
Voor de terugweg kozen we het pad door het weiland met koeien. Wat een rust! In de verte zie je de knotwilgen staan, de vogels vliegen om je heen en je merkt niets van de stad op een steenworp afstand.
Helemaal droog kwamen we dus niet thuis. We haalden geen nat pak van de regen, maar dat het water van boven af de schoenen in ging lopen hadden we niet voorzien. We maken de wandeling nog regelmatig, maar wel in een wat drogere periode.

Veel wandelplezier!

Wandelzusje

Voor meer wandelinformatie: www.wandelzusje.nl

Het wandelpad: Tegenover Bokt huisnr. 8 (wandelknooppunt 97) het zandpad inwandelen, volg de gele pijlen naar knooppunt 95. De route gaat voorbij de bocht rechtsaf, via een balk over een sloot door het weiland. Aangekomen bij knooppunt 95 (Marconalaan) linksaf richting Dommel wandelen en het pad langs de Dommel noordwaarts aanhouden. Na ongeveer 2,5 km, voorbij de brug naar Nederwetten, linksaf door het poortje naar het beginpunt van de wandeling.

Deze wandeling is ongeveer 5 km lang