Links Albert Merks
Links Albert Merks

Albert Merks: sociaal mens in het kwadraat

Algemeen

Albert Merks: sociaal mens in het kwadraat

Zoals elke dorpsgemeenschap telt ook Son en Breugel natuurlijk veel sociale mensen, en maar goed ook want zij zorgen niet alleen goed voor hun individuele medemens, maar spelen vaak ook een belangrijke rol bij de dingen die tussen mensen onderling gebeuren.
Sommige van die dorpsgenoten spelen daarbij zo'n belangrijke rol, dat je je niet kunt voorstellen hoe de gemeenschap er zonder hun uitgezien zou hebben. Albert Merks is er zo een.


Neem buurtvereniging De Kanaalstraat. Zo'n 35 jaar geleden was hij een van de oprichters. Vervolgens was hij het grootste deel van die tijd (ca. 25 jaar) bestuurslid, waarvan weer het grootste deel, zelfs meerdere keren, als voorzitter. Zo ook de afgelopen 10 jaar. Van zijn vele initiatieven komt onder meer de sinds een paar jaar traditionele en zeer gewaardeerde buurtactiviteit "Kanaalstraat Culinair" uit zijn koker. Ook zou hij menig bestuursorgaan een lesje kunnen leren in het kort en efficiënt vergaderen.
Naast die bezigheden houdt Albert zo'n beetje de hele buurt bij. Hij heeft voor iedereen belangstelling, gaat regelmatig bij de buurtgenoten op bezoek die ziek zijn en / of slecht ter been. Ook verzorgt hij zijn Helma met volle overgave, vindt daarnaast ook nog tijd om wat te schilderen en laat ook nog vaak de buurhond uit.
Als organisator in het Sonse sociale leven kent Albert zijn gelijke niet. Van Vestzaktheater tot IJsbaan, van Oase tot Goederenveiling, van Samenloop tot Dorpskwis. Van .....tja het is waarschijnlijk eenvoudiger om op te noemen aan welke Sonse activiteit Albert niét verbonden is. Voor deze onophoudelijke stroom vrijwilligerswerk is hij dan ook een paar jaar geleden geridderd.
Wie zijn naam Googelt, krijgt ook een goed beeld hoe sterk de naam van Albert verweven is met het sociale en gemeenschapsleven in Son en Breugel.
Al jaren roept Albert dat hij het rustiger aan zou moeten gaan doen. Maar het actief zijn in het vrijwilligerswerk zit hem niet alleen in het bloed, heel zijn lijf en hoofd zit er vol mee. En dan is loslaten heel moeilijk. Hij vindt zelf ook dat hij de laatste tijd toch lichamelijk wat heeft moeten inleveren. O.a. een zware valpartij heeft er voor gezorgd dat hij niet meer kan wat hij kon. Zeker als er veel geluid op de achtergrond is, moet hij af en toe passen en een rustiger plekje opzoeken, waar hij dan ook gewoon weer van geniet. Hij zal zich niet vervelen. De verzorging van zijn Helma (er wordt nog steeds elke dag gekust in huize Merks!) wordt ook steeds zwaarder en samen zullen ze meer van hun Quality Time gaan genieten