Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto's

Scholenvoorlichting Leven met een beperking zorgt voor inzicht en begrip

Algemeen

Son en Breugel - Al enkele jaren verzorgt de stichting chronisch zieken en gehandicapte platform Son en Breugel, het CG – Platform voorlichting aan de leerlingen van groep 7 van de basisscholen in Son en Breugel. De scholen grijpen deze voorlichting aan om een aantal lessen te besteden aan dit onderwerp. Wat een beperking heeft veel vormen, zichtbaar en niet zichtbaar.

Redacteur: Adrie Neervoort

Afgelopen week was het CG-Platform aanwezig voor een voorlichtingsochtend op basisschool de Krommenhoek in Breugel. De school had zich goed voorbereid en de leerlingen van groep 7 hadden zich verzameld in een klaslokaal. Een aantal vrijwilligers en burgemeester Hans Gaillard waren aanwezig waren toen Jan de Lange, voorzitter van het CG-Platform begon met een presentatie.

De burgemeester wilde graag een voorlichtingsochtend over Leven met een beperking meemaken. Omdat, zoals hij zelf zegt, het belangrijk is dat Son en Breugel een gemeenschap is voor iedereen en daarbij ook begrip heeft voor elkaars situatie. De burgemeester is van mening dat een voorlichting als deze daartoe bijdraagt. Tijdens de presentatie werd het hoe en waarom van deze ochtend uitgelegd aan de aanwezige leerlingen van de basisschool De Krommenhoek. De leerlingen luisterden aandachtig en kregen een film te zien met voorbeelden van kinderen van hun leeftijd met een handicap.

Er werd aandachtig gekeken. Zo zagen ze in de film dat er verschillende vormen van beperkingen zijn. Na afloop werden de leerlingen in drie groepjes verdeeld, elke groep bezocht drie workshops waarbij zij in de praktijk konden ervaren hoe het is om met een handicap te leven. Daardoor konden de kinderen zelf leren meedenken over deze problematiek en zo zichzelf en elkaar helpen. Het werd een actieve ochtend voor de leerlingen. Hoe is het om een beperking te hebben die je niet ziet? Of wat als je niet of slecht kunt lopen. Hoe is het om slecht of helemaal niet te kunnen zien? In diverse workshops konden de kinderen dit allemaal met hulpmiddelen in de praktijk ervaren.

Daardoor konden zij ervaren hoe het is om een bepaalde beperking te hebben en was er begrip maar ook ontzag. Het gaf op een heel eenvoudige manier aan dat er voor veel beperkingen oplossingen zijn, maar dat ook deze oplossingen en aanpassingen tijd vragen en energie kosten.

Aan het eind van de ochtend keken zowel de leerlingen, leerkrachten als de vrijwilligers van het CG-Platform terug op een bijzondere ochtend. Waarbij er op een speelse wijze inzicht was gegeven over wat het betekent voor iemand, jong of oud, om te leven met een handicap. En dat het daarbij niet gaat om wat je niet kunt, maar wat je nog wel kunt of wilt. Dit soort initiatieven zijn erg zinvol en verdienen een vaste plaats op het schoolrooster van de basisscholen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding