Afbeelding

Je ziet hier kinderen echt veranderen Fysiotherapeutisch paardrijden in de knel

Human Interest

"Je ziet hier kinderen echt veranderen". Dat zegt Wim van Osch, eigenaar van manege du Keske. Het therapeutisch paardrijden is gestart in 1989, de laatste 7 jaar wordt dit gedaan bij de pensionstal van Osch. Het is onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling voor meervoudig (complex) gehandicapte kinderen van de Emiliusschool/SWZ. Maar het wordt tijd om man en paard te noemen. Want er hangen donkere wolken boven deze activiteit. Deze therapievorm lijkt te duur te worden.

Door: Arjen Strik

Daarom zijn we van de mooisonenbreugelkrant een kijkje wezen nemen in de manege om te zien wat de meerwaarde van deze bijzondere therapie is.

We zien lachende en trotse kinderen begeleid door zeer betrokken vrijwilligers. Treffend is de zeer ontspannen sfeer, waarin de super gemotiveerde fysiotherapeuten de kinderen begeleiden, stimuleren en tevreden zijn met een elke kleine vooruitgang. Maar ook zien we hardwerkende gevoelige paarden, die de kinderen lezen en hun een leuke sportieve activiteit bezorgen, die niet als therapie voelt. Zo'n 16 meervoudig (complex) gehandicapten kinderen genieten twee keer in de week van deze bijzondere therapievorm.

Na afloop van het paardrijden praten we hierover met Lieke van Esch en Monique Martens. Beide zijn werkzaam als kinderfysiotherapeute bij SWZ, locatie Son.
Deze supergemotiveerde dames zijn de grondleggers van dit project en verantwoordelijk voor de therapie.

Wat is therapeutisch aan dit paardrijden, brengen we naar voren? Beide dames vullen elkaar aan. "Middels bochtjes en tempowisselingen van het bewegende paard, moet het kind steeds zijn houding aanpassen om goed op het paard te blijven zitten. Op indicatie van een revalidatiearts wordt het therapeutisch paardrijden ingezet om motorische doelen te bereiken, zoals ondersteuning bij looptraining, het verbeteren van de hoofd-, romp-, bekkenbalans, het verbeteren van de zithouding en het actief rechtop zitten.
Daarnaast wordt de coördinatie van beide lichaamshelften bevorderd. Tevens geeft het paardrijden veel zintuiglijke prikkels, zoals de geur van de stallen of buitenlucht , de geluiden van de manege, het hinniken van het paard en het voelen van de vacht en de manen. Daarnaast gebruiken we specifieke spelmaterialen die nog extra zintuiglijke prikkels aan het kind geven. Ook blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat deze vorm van paardrijden een positieve invloed heeft op het gedrag van het kind". Op dit moment loopt er een proeftraject in samenwerking met de gedragskundigen waarbij een volwassen cliënt met gedragsproblemen komt paardrijden als therapie.

Waarom wordt er nu bezuinigd, brengen we naar voren?
" Toen wij starten met deze therapievorm werd dit volledig betaald door SWZ. Maar door allerlei financiële veranderingen in de zorgsector en veranderingen in de indicatiestelling door de revalidatiearts is er per cliënt minder geld beschikbaar voor therapie en dan is deze therapievorm (te) duur.

Wat zijn jullie plannen, om deze bijzondere therapie te kunnen blijven voortzetten?
" Om het paardrijden te kunnen blijven financieren, hebben we een plan bedacht waarbij de fysiotherapeutische begeleiding gefinancierd wordt door SWZ en het onderhoud van de paarden (stalling, huur van de manege, voeding, hoefsmid en veearts) betaald worden uit sponsorgelden. Het benodigde bedrag is op dit moment 8800,-- euro op jaarbasis. Hiervoor zijn we op zoek naar sponsoren of donateurs, die ons willen ondersteunen om deze fantastische therapievorm voort te kunnen zetten. Dat kunnen bedrijven zijn, maar ook donaties van particulieren zijn welkom".

Wij bedanken de dames voor hun gastvrijheid en wensen ze veel succes met hun actie.
Ziet u ook de meerwaarde van deze therapie en wilt u als sponsor of donateur een bijdrage leveren om het paardrijden mogelijk te houden of wilt u eens komen kijken, neem dan contact op met Lieke van Esch of Monique Martens.
monique.martens@swzzorg.nl
lieke.esch@swzzorg.nl of 088-7998886
Facebook: SWZ@therapeutischpaardrijden

Afbeelding
Afbeelding