Afbeelding

Dorpsvisie heeft geen vertrouwen meer in de wethouder

Politiek

Het was een bijzondere raadsvergadering woensdag 6 oktober. Er werd onder meer ingestemd met diverse noodzakelijke investeringen in onze gemeente met een totaal bedrag van enkele miljoenen.

Door: Adrie Neervoort

Dergelijke belangrijke besluiten worden natuurlijk vaker genomen, maar ditmaal stonden er een paar grote en langdurige projecten op de agenda zoals: het gemeentelijke rioleringsplan, hemel- en grondwaterverordening en verduurzamen openbare verlichting, vandaar het aanzienlijke bedrag. Natuurlijk zijn dat vaak ook geen uitgaven ineens, maar worden in de loop der jaren gebruikt om een project tot een goed einde te brengen. Dus noodzakelijke investeringen in ons dorp waarvan op termijn de meerwaarde duidelijk zal worden.

Dit alles werd afgehandeld in omstandigheden die onze raad zo kenmerken: op tijd een opmerking over een voorgestelde visie met daarbij een kanttekening op de zienswijze en dan het akkoord op de zienswijze. Vergeet daarbij dan niet dat de discussie over het onderwerp en dus de zienswijze al plaats heeft gevonden in één of meerdere commissievergaderingen eerder. Dus de instemming is vaak een formaliteit maar noodzakelijk en ook nog de laatste kans om de zienswijze alsnog tegen te houden, mits daar uiteraard een raadsmeerderheid voor is.

Zo anders werd de sfeer halverwege de vergadering. Dorpsvisie had al eerder, in de vergadering over het rapport Berenschot ofwel het onderzoek over de aanbesteding van de MFA,  hun standpunt hierover laten horen. Een betoog waarin de schuld van alle commotie en de gevolgen daarvan door Dorpsvisie bij wethouder Visser werden neergelegd. Met daarbij uiteindelijk een motie waarin om het vertrek van de wethouder werd gevraagd omdat "De gemeenteraad van Son en Breugel geen vertrouwen meer heeft in wethouder Visser en zijn functioneren".
Dat een dergelijke motie kansloos zou zijn was vooraf al duidelijk, een eenzijdig opzeggen van een het vertrouwen door de oppositiepartij Dorpsvisie terwijl de coalitie al vaker heeft laten blijken de wethouder te steunen. Wat Dorpsvisie hier nu uiteindelijk mee heeft willen bereiken is de redacteur niet echt duidelijk geworden, wat ook geldt voor de schorsing waar Dorpsvisie om vroeg na het afwijzen van de motie.

Het was weer een enerverende avond op het gemeente huis van Son en Breugel. Er kwam nog een motie op tafel over shared service organisatie, van de VVD.  Die houdt in dat Nuenen wil gaan onderzoeken of zij zelfstandig kunnen blijven door ambtelijke apparaten/diensten te delen met Geldrop-Mierlo en Son en Breugel. Via de motie stelde de VVD voor dit op voorhand af te wijze en aan de gemeente Nuenen te laten weten dat Son en Breugel hier dus niets voor voelt. Die motie haalde het wel en gaat richting Nuenen met de opmerking dat één partij de motie die avond niet steunde: Dorpsvisie.