(vlnr) Dhiradj. Femke, Monique Jacobs en Diana van der Looij
(vlnr) Dhiradj. Femke, Monique Jacobs en Diana van der Looij Foto: Wil Feijen

Serviceteam draagt steentje bij in Dommelhuis, centrum en op Zonhove

Human Interest

Son en Breugel - Femke en Dhiradj zijn twee jongeren die maar wat blij zijn met hun werk in het Serviceteam. U bent ze vast al wel eens tegengekomen in het Dommelhuis. Ze zijn duidelijk herkenbaar met hun shirts waar zowel ‘Serviceteam’ als ‘Dommelhuis’ op staat afgebeeld. Zo’n 14 jongeren zitten in het Serviceteam wat ondersteunende werkzaamheden verricht in het Dommelhuis, maar ook in het centrum en op Zonhove. Voor sommigen een mooie dagbesteding, voor anderen een opstap naar een nieuwe opleiding of betaald werk. 

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

In het Dommelhuis zitten verschillende organisaties. Van Vestzaktheater tot Radio S&B en van LEVgroep tot Carrousel. De Carrousel heeft de zolderverdieping van het Dommelhuis tot haar beschikking: hun thuisbasis waar vanuit jonge mensen in het Serviceteam allerlei taken doen in en rond het Dommelhuis. De jongeren met een beperking krijgen begeleiding, ondersteuning en jobcoaching vanuit SWZ. 

Monique Jacobs is jobcoach en start om 9.45 uur met de jongeren de dag op: “We maken gezamenlijk de planning. Soms zijn er vaste taken, soms kunnen de jongeren kiezen wat ze willen gaan doen.” En bij dat laatste ligt direct ook vaak al een leerdoel voor sommige jongeren. 

Femke (23) vond het in het begin best lastig om aan te geven welke taak ze wilde gaan doen: “Maar nu lukt me dat al veel beter. Ik vind het werk achter de bar erg leuk. Ik wil graag mensen helpen. Mensen bedienen.” Maar dat is niet het enige wat Femke doet. Femke heeft op de maandag altijd een vaste taak. Dat gaat ze met de bakfiets rond en leegt prullenbakken in het centrum van Son. Op andere dagen is Femke soms ook te vinden op het terrein van Zonhove waar ze fruit schilt op het activiteitencentrum, op woongroepen kasten vult met handdoeken en washandjes of bewoners van Zonhove van de groep naar hun dagbesteding brengt. Femke heeft de smaak te pakken: “Een poos terug zat ik langere tijd thuis. Nu ik via Carrousel in het Serviceteam werk heb ik weer structuur, ben meer zelfverzekerd en durf steeds meer te zeggen wat ik wel of niet leuk vindt.” Jobcoach Monique vult aan dat de groei van Femke zeker zichtbaar is: “Wilde ze zich in het begin nog wel eens afmelden, nu komt ze iedere dag en werkt ze er naartoe om in september weer te starten met een nieuwe opleiding.”

Dhiradj (27) heeft naast zijn werkzaamheden in het Serviceteam ook nog andere werkgevers: “Ik hou van variatie en wil zoveel mogelijk leren. Ik vind het wat minder leuk om zorgtaken op Zonhove te doen, maar dat komt omdat ik in een rolstoel zit en dat dat werk dan wat lastiger is. Maar taken die je misschien wat minder leuk of wat lastiger vindt, moeten wel gedaan worden. En dat doe ik dan ook.” Dhiradj houdt van afwisseling en heeft al bij Glorieux gewerkt als gastheer en doet nog werkzaamheden in de grafische sector want zo zegt hij: “Je moet je blijven ontwikkelen.” 

Monique Jacobs stimuleert als jobcoach de jongeren: “Ook als je als dagbesteding hier werkt, werk je aan doelen. Dat kan zijn dat je bijvoorbeeld iedere dag op tijd hier bent of dat je leert samenwerken. Andere jongeren werken toe naar een betaalde werkplek of opleiding. Ook daar krijgen ze dan begeleiding. In en rondom Son en Breugel hebben we al aardig wat adresjes van werkgevers waar onze jongeren al werkend kunnen leren en lerend kunnen werken.” 

Na de koffie en dit interview gaan Femke en Dhiradj aan het werk. Op het planbord staat dat ze in de ochtend voor twee groepen op Zonhove boodschappen mogen gaan doen en vanmiddag koffie mogen schenken tijdens een activiteit in het Dommelhuis. Is de klus geklaard? Dan wordt de taak afgevinkt op het planbord. Een win-win-situatie. Zonhove en het Dommelhuis zijn blij met de werkzaamheden die het Serviceteam verricht, de jongeren van het Serviceteam zijn blij dat ze werkzaamheden kunnen uitvoeren die er toe doen, waar ze van kunnen leren en waar ze blij van worden.

Wil je meer weten over het Serviceteam?
Het Serviceteam is er voor stagiaires en uitstromers van het VSO of praktijkschool, jonge mensen met een dagbestedingsindicatie die voor een deel zelfstandig kunnen werken en graag mee willen draaien midden in de maatschappij en voor jonge mensen die werkervaring en coaching nodig hebben om de stap naar betaald werk te kunnen maken.

Op www.carrouselwerkt.nl lees je meer informatie hierover, waarbij ook werkgevers die een mogelijke werkplek in de aanbieding hebben informatie kunnen vinden.