Jongeren die bij Carrousel werken
Jongeren die bij Carrousel werken Foto: Wil Feijen

Carrousel biedt werkgelegenheden voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Maandagochtend, tien uur: een groep jongeren komt op Zonhove samen om hun werkweek te starten. Onder begeleiding van Monique Jacobs van Carrousel is dit dé plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Redacteur: Maury Senden
Fotograaf: Wil Feijen

Zes jongeren hebben zich verzameld in een gebouw op het Zonhoveterrein; vanuit deze plek worden de taken verdeeld en de planning voor de dag besproken. Op een whiteboard hangen de taken die op deze dag voltooid moeten worden. Wanneer het na wat koffie en thee tijd is om te beginnen, moeten de zes een rechte houding aannemen om actief mee te doen. Een van de werkenden legt uit waarom: “Dan hebben wij een actieve houding waardoor we beter kunnen meedoen aan de planning, en het ziet er netter uit.”

Taakverdeling
Achter elke taak verschijnen namen, maar af en toe verschuift er na een discussie toch nog eentje. Na tien minuten is het duidelijk wat de taakverdeling is en gaan de zes aan het werk. Een bakfiets moet worden opgehaald, boodschappen moeten gedaan worden en de koffiecorner in het gebouw moet schoongemaakt worden; werk dat voor iedereen goed te doen is en hen een verantwoordelijkheidsgevoel geeft. “Deze jongeren hebben allemaal een eigen niveau en doel dat ze willen bereiken. Dit werk biedt voor ieder individu die kans om te groeien als persoon, maar zeker ook in het werkgebied”, vertelt coach Monique, “en de basisvaardigheden zoals op tijd komen, sociale aspecten en het omgaan met verantwoordelijkheden, komen allemaal aan bod.”

Toekomstplannen
Sommige van deze jongeren zullen langer in deze groep blijven dan andere. Kyra (17) loopt nu stage in deze groep. Zo kan ze alvast proeven hoe is het om op de werkvloer te zijn. “Dit is niet wat ik uiteindelijk wil doen, maar het is een opstapje naar wat ik later wil gaan doen. Ik wil als verpleegkundige in een ziekenhuis aan de slag, dat is waar ik naartoe werk”, laat ze glimlachend weten. Michel (26) zat langere tijd thuis en miste een ritme. Hij besloot daarom deze weg te bewandelen. “Dit is zeker niet mijn droom, maar het is een begin. Het heeft mij weer een dagindeling gegeven en vastigheid. Ik wil het liefst ook de zorg in, maar wel een andere richting dan Kyra. Begeleiding van ouderen en het organiseren van spelletjes lijkt mij het allerleukst, maar daarvoor heb je een opleiding nodig en dat kan ik hier allemaal uitzoeken”, vertelt hij gemotiveerd.

Verhuizing naar Dommelhuis
Het serviceteam van Carrousel, zoals de naam van de groep jongeren luidt, gaat komende tijd verhuizen naar het Dommelhuis. In samenwerking met de beheerders en andere gebruikers van het Dommelhuis komt er een takenpakket voor de jongeren. In het Dommelhuis zitten ze echt midden in het centrum en gaan ze nog meer onderdeel uitmaken van de samenleving. “In het nieuwe Dommelhuis kunnen we het werk uitbreiden naar een stukje horeca en andere ondersteunende taken die het nieuwe gebouw ons gaat brengen. Dat maakt het werk afwisselender en leert de jongeren andere vaardigheden”, laat Monique weten. Vanuit het Dommelhuis kunnen jongeren ook aan de slag bij andere organisaties in het centrum. Zo hebben ze sinds kort een samenwerking met de ETOS; hier zullen de jongeren bijvoorbeeld vakken kunnen vullen en spiegelen.

Oproep
Nieuwe gezichten zijn altijd welkom bij het serviceteam, niet alleen om te werken, maar zeker ook als zakelijke partner. “Hoe meer organisaties of bedrijven zich aansluiten, hoe meer opties we kunnen aanbieden aan de jongeren”, aldus Monique, “en zo zullen meer jongeren aan de slag kunnen in hun interessegebied en verder kunnen bouwen aan hun dromen.”