Een buurtbewoner wijst het elektriciteitshuisje aan tussen de Japanse duizendknoop
Een buurtbewoner wijst het elektriciteitshuisje aan tussen de Japanse duizendknoop Foto: MooiSonenBreugel

Japanse duizendknoop zorgt voor onzichtbaar elektriciteitshuisje

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Aan de Molenstraat in Son en Breugel staat een elektriciteitshuisje; misschien is u dit nog niet opgevallen, maar dat kan komen omdat het huisje totaal niet zichtbaar is, want het is overwoekerd door de Japanse duizendknoop. Het elektriciteitshuisje is een zogenaamd compact station en is onderdeel van het elektriciteitsnetwerk in Son en Breugel en wordt beheerd door de lokale netwerkbeheerder.

Redacteur: Adrie Neervoort

De duizendknoop is een plant die van origine uit Azië komt en een doorn in het oog is van veel gemeentes. Sommigen vinden het een mooie plant met mooie bloemen, maar het is een exoot: de plant hoort hier helemaal niet thuis en verdringt de inheemse soorten. De wortels van deze plant zijn zo sterk dat ze onder andere door beton, asfalt, spleten in metalen wanden en muren groeien. Bouwmaatschappijen en grondverzetbedrijven zijn er als de dood voor: grond waar deze plant in zit, mag niet verplaatst worden. De reden is dat elk klein stukje achtergebleven wortel weer zeer gemakkelijk uitloopt en (elders) opnieuw problemen kan veroorzaken.

Extreem groeien
Bestrijding van de plant is wel toegestaan, maar dat moet op de juiste manier gebeuren; de plant groeit extreem als er een beschadiging wordt aangebracht aan de wortels, door bijvoorbeeld het doorsteken van de wortels.

Meerdere plaatsen
De Japanse duizendknoop groeit niet alleen rondom het elektriciteitshuisje aan de Molenstraat, maar ook aan de oevers van het Wilhelminakanaal. Onlangs heeft inwoner Joep Thurlings per kano vanuit Sint-Oedenrode de Dommel en het Wilhelminakanaal verkend en hij constateerde dat op sommige plekken aan de oevers de exoot welig tiert. Maar ook bij de brug over de Grote Beek in de Nieuwstraat en langs de A50 ter hoogte van het tankstation heeft hij de plant gezien.

Behalve dat er eenzijdige flora ontstaat, is het huisje door de begroeiing niet meer toegankelijk voor onderhoud.

Door de Japanse duizendknoop is het electriciteitshuisje niet meer zichtbaar