Han Liem tijdens het kampioensfeest in het stadion van PSV
Han Liem tijdens het kampioensfeest in het stadion van PSV Foto: Ingezonden

PSV Kampioensfeest: Toegankelijkheid en triomf

Algemeen

Son en Breugel - Dat het kampioensfeest van PSV een feest was voor iedereen bewees de club tijdens het kampioensfeest op maandag 6 mei. Han Liem uit Son en Breugel wilde graag bij dit feest aanwezig zijn maar is visueel beperkt. Daarom is het bijwonen van een dergelijk evenement niet zo eenvoudig als het lijkt voor hem. Maar PSV liet ook tijdens het kampioensfeest blijken dat ook zij rekening houden met fans zoals Han Liem. 

Op maandag 6 mei vierde PSV haar 25e kampioenschap van Nederland, een mijlpaal die groots werd gevierd door de club en haar fans. Maar was dit feest toegankelijk voor iedereen?

Gastredacteur: Han Liem

Het feest begon om 15:00 uur in het PSV-stadion, met een gepland vertrek van de platte kar met alle spelers en staf richting het Stadhuisplein om 17:00 uur. De stad was al vroeg in beweging, met drukte bij bushaltes en op de wegen. Rond 14:30 uur nam ik een deeltaxi richting het stadion, waar zich toen al honderden fans hadden verzameld.

Als slechtziende had ik vooraf contact opgenomen met de PSV-receptie om te informeren naar de toegankelijkheid van het evenement. Hoewel er speciale ingangen waren aangewezen voor mensen met fysieke beperkingen, besloot ik gebruik te maken van een reguliere ingang (nummer 10) omdat ik nog redelijk zelfstandig kon navigeren. Gelukkig was er een trapleuning beschikbaar, waardoor mijn toegang soepel verliep.

Eenmaal binnen in het stadion was de Zuidzijde slechts voor een kwart gevuld, en was ik ruim op tijd voor de festiviteiten die zouden volgen. Tegen 15:45 uur barstte het feest los, met de opkomst van de PSV-mascotte Foxy en de presentatie van alle jeugdteams en spelers van het eerste team. Onder luid gejuich van het publiek werden zij één voor één voorgesteld, een opzwepend schouwspel dat de feestvreugde alleen maar verhoogde.

Na de presentaties maakte de kampioensploeg, vergezeld door trainer Peter Bosz, een ereronde langs de tribunes, onder begeleiding van muziek en het oorverdovende gezang van "KAMPIOENEN" door de supporters.

Niet veel later verlieten de bezoekers het stadion en nam de selectie en staf van PSV plaats op de ‘platte kar’. De open oplegger trok vervolgens door de straten van Eindhoven, vanaf de het stadion richting het Stadhuisplein. Langs de route werden de kampioenen met luid gejuich en vuurwerk begroet en op het Stadhuisplein stonden heel veel fans al uren in een geweldige feeststemming te wachten.

De stad was volledig afgesloten voor verkeer en bussen, dat was maar goed ook want er was geen doorkomen aan door de mensenmassa. Terwijl helikopters hoog boven in de lucht het spektakel aan het vastleggen waren, genoten ook op de grond ontelbare mensen van het historische en onvergetelijke moment

Al met al was het kampioensfeest een groot succes, hoewel het na afloop wel enige moeite kostte voor mij om het Centraal Station te bereiken. Gelukkig toonde de taxicentrale begrip en kon ik met slechts een kleine vertraging huiswaarts keren, terugkijkend op een onvergetelijke dag vol triomf en festiviteiten.

Ook tijdens reguliere wedstrijden heeft PSV aandacht voor haar fans met een beperking, zo kunnen blinden mensen via een live audiodescriptie de wedstrijd volgens als zij in het stadion zijn