Een veilige oversteek?
Een veilige oversteek?

Opmerkelijk

Algemeen

Son en Breugel - Hoe houd je een dorpscentrum aantrekkelijk voor voetgangers? Juist ja, door het plaatsen van zebrapaden. Er zijn er een aantal in het dorp verwijderd of verplaatst, maar ze er echt nog wel.

Wat is een zebrapad? Het is de alledaagse naam voor een voetgangersoversteekplaats. Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van invalidenvoertuigen die hier oversteken, of van plan zijn om dit te doen, laten voorgaan .Het komt nog wel eens voor dat automobilisten ze missen. Mogelijk omdat ze slecht staan aangegeven. Aan de andere kant, een paar flinke witte strepen op de weg zou je toch niet gemakkelijk over het hoofd moeten zien.In ons dorp ligt ook een zebrapad als oversteek van het 17-septemberplein naar de Aldi of de Hema. Echter: het zebrapad is gesitueerd op een plek vlak na een grote oversteek op de Boslaan. Komende vanaf de Europalaan en recht over stekend, kan dat soms tot grote snelheid leiden om nog over te willen steken voordat het autoverkeer van rechts nadert.

Zo ook op een willekeurige zaterdag in juli. Een dag met een iets wat fel zonnetje en een zwoel briesje. Eind van de ochtend een mooie tijd om weekendboodschappen te doen.Een dame van eind 40 is aan het lopen richting het bovenstaand beschreven zebrapad. Vanaf de kruising nadert een wat kleinere auto. Achter het stuur zit goed zichtbaar een dame van rond de 65-70 jaar en zij heeft de vaart er in.

De jongere dame geniet van het zonnetje, van het leven en van het voorrecht dat ze heeft om veilig over te kunnen steken. Ze kijkt de bestuurster bijna in de ogen en besluit over te steken. De bestuurster moet toch flink op de rem, maar stopt vlak voordat de strepen beginnen. De voetgangster loopt door en is bijna bij de Aldi als zij hard hoort roepen. Ze kijkt op richting het zebrapad. Het autoraam van de bestuurster is open gedraaid en de dame schreeuwt uit het raam: "Wilde je vandaag graag zelfmoord plegen?"

De voetgangster roept, met ingehouden lach, rustig terug: "Volgens mij naderde u een zebrapad en dan gelden er voorrangregels. Dank u wel dat ik vandaag voorrang van u heb gekregen!"