PHEV foto: Pieter Foolen
PHEV foto: Pieter Foolen

Pro Honore et Virtute: Dank voor het concert Grand Mercie!

Algemeen

Pro Honore et Virtute: Dank voor het concert Grand Mercie!
Als dank aan de donateurs verzorgde Pro Honore et Virtute een indrukwekkend concert in het Vestzaktheater op 27 november.
Door: Henriette van Berkel
Ruim 200 gasten waren naar het Vestzaktheater gekomen om "hun" harmonie te horen en zien spelen. De donateurs die de harmonie een warm hart toedragen worden jaarlijks getrakteerd op een muzikale avond vol verrassingen.
Slagwerkers
Spreekstalmeester Ties van Gorp opende de avond met een toelichting op het programma, dat deze keer bestond uit een andere opzet, namelijk muziek uit films en musicals. Voor de pauze namen de 14 talentvolle slagwerkers , de Malletband, onder leiding van Patrick van den Heuvel het podium in beslag. Zij speelden stukken uit Soldaat van Oranje, Tarzan en the Pink Panther, ondersteund door de bijbehorende filmbeelden. Daarna een stuk genaamd Glitzville, wat uit een van de spellen van Mario Bros blijkt te komen en afsluitend een nummer van Quincy Jones dat door hem in 20 minuten gecomponeerd zou zijn, Soul Bossa Bova. Het was voor de eerste keer dat de muzikanten op deze manier optraden voor het publiek en afgaande op de enthousiaste reacties zal dat zeker niet de laatste keer zijn.
Voor de pauze nam de heer van Poppel, voorzitter van de Vrienden van de Harmonie het woord. Hij bedankte de donateurs die bij elkaar een financiële bijdrage leveren van ca. 10.500 euro. Dit geld is afgelopen jaar besteed aan onderhoud van het instrumentarium. En voor komend jaar staat aanschaf van instrumenten op de planning. De heer van Poppel benadrukte het belang van de harmonie voor het dorp. Deze zorgt voor de versterking van het dorpsgevoel, door hun bijdrage aan Sinterklaas, de Paasmis, Koningsdag en andere feestelijkheden.
Harmonieorkest
Na de pauze was het podium bijna te klein voor het volledige harmonieorkest onder de bezielende leiding van Martien Maas, op muzikaal gebied een duizendpoot die de harmonie tot dit hoge niveau heeft weten te brengen. Ook zij speelden prachtige filmmuziek met begeleidende beelden van Charlie Chaplin, de Lion King, Annie, Out of Africa en de West Side Story. Deze bepaald niet standaard harmoniemuziek werd bijzonder sterk gespeeld en de gasten waren dan ook behoorlijk onder de indruk van dit muzikale spektakel.
Tussen de nummers door moest Martien Maas zijn plaats even afstaan aan de voorzitter van de harmonie, Henk Hulsen. Deze had de leuke taak om een van de muzikanten in het zonnetje te zetten vanwege zijn 25-jarig jubileum. In een humorvolle speech huldigde hij het trouwe lid Dirk Keyzers, trompettist. Dirk ontving de zilveren speld van de KNMO ( bond van muziekorganisaties) en de bijbehorende oorkonde van de harmonie en natuurlijk waren er bloemen voor zijn vrouw. Dirk is niet alleen trompettist van de harmonie, maar daarnaast, als verenigingsmens tot op het bot, ook leider van de Bloaskaken.
Na het slotwoord door Ties van Gorp en het welverdiende applaus voor de harmonie, kwamen de Bloaskaken als verrassing voor Dirk hem nog een muzikaal eerbetoon brengen. Dirk zelf besloot spontaan om nog een aardig partijtje mee te blazen.
Het was een mooie, gevarieerde avond voor muzikanten en gasten. En ook al is deze bedoeld als Grand Mercie voor de donateurs, omgekeerd is een Grand Mercie van de gasten richting muzikanten zeker op zijn plaats.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding