Afbeelding

Het raadsel van Son en Breugel.

Algemeen

In onze vorige editie van De Mooi Son en Breugel Krant heeft de redactie om uw hulp gevraagd om het raadsel op te lossen. De redactie heeft meerdere inzendingen van onze lezers ontvangen.
Joop Dijsselbloem-Visser kon ons melden dat Antoon van de Ven inderdaad vanaf 1918 tot zijn overlijden in 1934 burgemeester was van Son en Breugel. Van 1901 tot 1918 was hij raadslid.
PA v Haandel is in het bezit van een boekje met oude ansichten van Son en Breugel. In dit boekje staat een foto uit 1925 van het College van burgemeester en wethouders, met Antoon van de Ven als burgemeester.
Hieruit blijkt dat er toch een fout is gemaakt met het straatnaambordje in de Antoon van de Venstraat. Dit was ook al telefonisch bevestigd door de Heemkundekring Son en Breugel.
In het Harde Ven heeft Nico Steenvoorden al jaren geleden een fout straatnaambordje ontdekt. In deze buurt van dichters en schrijvers, vinden we naast de Vondelstraat, Rembrandtstraat ook de Brederodestraat. Alleen had dit de Brederostraat moeten zijn, vernoemd naar Gerbrand Adriaensz. Bredero. De gemeente vond het echter niet nodig om het bordje alsnog aan te passen. Bredero was een Amsterdamse dichter en toneelschrijver van kluchten, blijspelen en tragikomedies. Onder welk genre valt nu een fout straatnaambordje, klucht, blijspel of toch een tragikomedie?
Laten we het maar afsluiten met de lijfspreuk van Bredero namelijk: 't kan verkeren".