Carnavalsvereniging Krek Gek onder leiding van Niek van de Steen (oranje jas)
Carnavalsvereniging Krek Gek onder leiding van Niek van de Steen (oranje jas)

Carnaval 2016: De wagenbouwers!

Algemeen

In de aanloop naar Carnaval nemen we een kijkje in de keuken ( ofwel de loods) van een zestal carnavalsverenigingen, die allemaal bezig zijn om de mooiste wagen van de optocht te bouwen. We stellen de volgende 2 aan u voor:

CV De Bierbubbels
In een grote loods op Vressel wordt hard gewerkt aan de carnavalswagen van de Bierbubbels. Door kartrekker Jörg Hompes op dit moment zelfs elke dag, hij heeft nu 2 weken vakantie genomen om alles op tijd af te krijgen. In september vorig jaar is een begin gemaakt met het inrichten van de loods, materialen worden via Marktplaats gezocht en uiteraard ontstaat dan het idee voor de wagen, die dit jaar een" ruig tintje" krijgt volgens Jörg. Sandor Paulus maakt van dat idee een grote tekening en de 35 leden van de Bierbubbels kunnen aan de slag. Iedereen heeft wel een taak, er is zelfs een aparte constructieploeg. Het schilderwerk van de afwerking doen ze allemaal samen.
Een vrachtwagen werd gekocht en volledig gestript omdat alleen het onderstel gebruikt wordt om het groot gewicht te kunnen vervoeren. Voor het frame van de figuren op de wagen werd zo'n 3 kilometer betonijzer aan elkaar gelast. En natuurlijk is er een groep dames die weer zorgt voor de kleding outfits, omdat het zelf maken toch beter bevalt dan het kopen van de pakken. Volgens Mandy Leenders, is het dan "allemaal net niet". Het totale kostenplaatje zal zo rond de 7000 euro uitkomen. Ook hier zorgen de contributies en gulle bijdragen van sponsors dat de financiën op orde blijven.
Tijdens ons bezoek was het open dag voor familie en sponsors die een kijkje kwamen nemen. Zij werden onthaald met een heerlijk kop soep, waarvoor Hans en Henny Merks van De Soepkom hadden gezorgd, een gebaar dat bijzonder werd gewaardeerd. Wel moest er worden doorgewerkt, want de tijd dringt, ook voor deze bouwers!

CV Krek Gek
Aan de Ockhuizenweg wordt door de 30 personen van deze vereniging de laatste hand gelegd aan hun wagen. Zo kort voor carnaval betekent dat 5 avonden in de week, en vooral in het weekend hele dagen. Niek van der Steen en Rob Verhagen zijn de aanvoerders van deze hechte vriendenclub die in mei vorig jaar al is gestart met het idee voor dit jaar. In de voorbereiding worden via sponsors materialen geregeld, en er wordt gedurende het hele jaar geruild en geleend om alles bij elkaar te krijgen. Daar hebben ze inmiddels wel handigheid in, en een neus voor gekregen. Zoals een partij papier uit een failliete boedel voor een prikje op de kop tikken. Het papier wordt met een mengsel van verf en behangplak behandeld om er frames mee te bekleden zodat er figuren ontstaan. Die daarna natuurlijk nog geschilderd worden.
De kosten van de wagen zijn ook hier niet gering, dus worden er tijdens het jaar allerlei acties op touw gezet om aan geld te komen. Een aantal horecagelegenheden in het dorp, zoals het Hart van Son en Het Raadhuis worden daarbij betrokken.
Hard werken maakt hongerig, dus wordt er tijdens het bouwen op de grill vlees gebakken en daarna gaat het klussen gewoon weer door. De vriendenclub vindt het gaaf om te doen en zoals ze zeggen: "meedoen is belangrijker dan winnen"! Zij lopen mee in de optocht van Son en Eindhoven en hopen op een mooie prijs. Hoewel ze aangeven dat het belangrijker is dat er startgeld wordt betaald om zo meer verenigingen enthousiast te krijgen om deel te nemen. Hierover is gesproken met de andere verenigingen met gevolg dat de bedragen van het startgeld en het prijzengeld zijn aangepast. Krek Gek ziet het winnen van een prijs vooral als een eer en een kroon op hun harde, maar gezellig werken. Ook hen wensen we veel succes!

Door: Henriette van Berkel

Foto's: Annemieke van Tinteren


Carnavalsvereniging De Bierbubbels onder leiding van (links zittend) Jörg Hompes