Giel van Erp
Giel van Erp

Krutjesrapers zittingsavonden: veelzijdig vermaak

Algemeen

Vervolg voorpagina

Op vrijdag 22 januari zijn de Krutjesgatse zittingsavonden weer van start gegaan. En wát een mooi feestje is het dit jaar weer! Met wat mij betreft behoorlijk wat momentjes met kippenvel, al tijdens de opkomst.
Na een entree van Willem Steenbakkers met zijn doedelzak verschijnen de Zwoele Ridders op het podium, om vervolgens hun vriend, onze eigen Prins Pieter, achter in de tent op te halen. Met in zijn kielzog de Dommelsoppers, Jeugdprins Timo, jeudgprinses Lotte en hun gevolg. Prins Pieter straalde van oor tot oor na het zien van het publiek en natuurlijk het prachtige decor, al verried zijn openingszin 'Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes!' wel wat spanning. Tatááá!

Door Kristel Engel

De presentatoren van de avond, Remco Heeren en Marielle Keijzers, nemen het na een korte inleiding van Prins Pieter over en kondigen de garde van de Prins aan. Het ene been nog hoger dan het ander. Lang geleden dat ik zo lenig was, maar dat terzijde. Een mooie dans, met stralende meiden.

Bij de tonpraters mocht dit jaar Henri Jansen het spits afbijten. Altijd wat lastig om als eerste de lachsalvo's uit het publiek te trekken, maar hij deed het met verve, in zijn rol als slager. Met zijn 'bebloede' kleding en bijl in de hand schudde hij de grappen uit zijn mouw. 'Ik haalde altijd alles in één keer. Ik ben een echte slager.'

Tijd voor dans! Remixed van carnavalsvereniging de Dommelsoppers gooide de benen los en danste de sterren van de hemel, met een luid applaus als blijk van waardering.
Nancy van Heeswijk is een nieuwkomer op de zittingsavonden, maar dat was nergens aan te merken.
Scherp, vol met humor en zonder enige gêne zong ze haar eigen versie op een lied van Trijntje Oosterhuis. Hilarisch. Haar act wordt gevolgd door tonprater Giel van Erp, die hoestend en proestend opkomt als 'Ouw menneke'. Mimiek, grappen. Het plaatje is compleet. 'Ik ben goed in computer spellen. C.O.M.P...' Dan is hij in zijn element, en neemt het publiek daarin mee.

Ook nieuw op de Krutjesgatse zittingsavonden is cabaret formatie Nesnaj. Bestaande uit Henri, Lindsey en Job Jansen. Met zelfgemaakte tekst op bestaande liederen proosten ze onder andere op Krutjesgat en nemen ze het publiek mee door Son en Breugel met hun versie van 'Hee gaode mee..' van Gerard van Maasakkers. Jos van de Oever als de 'De blind date' volgt en heeft de lachers al gauw op zijn hand als hij binnen komt lopen met zijn hond Juul. 'Familie van mij stond 100 jaar geleden al in de ton. Jan Huigen..' Na de pauze zorgt Avanti ervoor dat de aandacht binnen no time weer op het podium gericht is. Een grote groep meiden die zorgen voor een gevuld podium vol energie!

Na het dans-intermezzo volgt weer een variatie van acts. Harold Richters alias Januske Plek, voor het eerst alleen in de ton, neemt moeiteloos de lach weer mee in de zaal en verklapt zijn recept van het moeilijkste frietje moeilijk. Dan is het tijd voor zang. Simone van Deursen en George Blanken brengen de sfeer in de tent tot grote hoogte. Er wordt meegezongen en gedanst. Dansgroep Creation doet hetzelfde maar tapt uit een ander vaatje: terug in de tijd met een leuke, energieke dans op
Rock & Roll muziek, waarbij ik de glimlach niet meer van mijn gezicht kreeg.

De laatste tonprater is een 'ouwe rot' in het vak Rob Verschuren. De zaal weet het: hij heeft altijd een recept waar je buikpijn van krijgt. Van het lachen. Als misdienaar is hij weer terug van weggeweest! De smakelijke humor van Rob zorgt voor een lachsalvo dat steeds weer opnieuw door de zaal rolt. Een genot om mee te beleven! 'Moeten jullie thuis ook bidden voor 't een en? -Nee, ons moeder kon best goed koken!'
Met Aris Weel waan ik me weer even terug in de tijd toen ik als klein meisje ook letterlijk opkeek tegen deze geweldige zanger. Prachtig. Fijn om hem weer op het podium te zien. Demoteam Crooks waren de volgende die hun moves mochten showen. Hun stijl is hip-hop. Stoer, energiek en vooral ontzettend leuk! Na de ogen waren de oren weer toe aan een verwenbeurt: Onze eigen André Hazes ofwel Erik Knottnerus was de volgende om de mensen mee te laten genieten van zijn stem. Onder muzikale begeleiding van de fantastische Bloaskaken. En als het publiek luidkeels meezingt, weet je dat het goed zit.

Het prinsenritme mag uiteraard niet ontbreken op deze prachtige avond. Onze oud-prins van vorig jaar, Carel Sarton, schitterde meters hoog in de lucht als Conchita Wurst en kondigde onder andere ABBA, Edith Piaf en Nena aan. Grote verkleedpartijen, prachtige dansjes en perfect geplaybackte acts zorgen voor veel hilariteit. Nancy van Heeswijk komt voor de tweede maal op het podium om de mensen nog een keer te laten genieten van haar dijk van een stem.

Aan alles komt een eind en op vrijdagavond viel die eer te beurt aan Son's got talent.
Onder leiding van Marsha van der Aa zingen Bogus van Beers, Esmée Kneppers, Tijn Luijben en Jordy Xhofleer de meest gave nummers. Wat een entertainment, energie en mooie stemmen bij elkaar.
En dan is het alweer tijd voor het afscheid. Nog eenmaal alle mensen, van voor én achter de schermen, een applaus cadeau geven. Want dát hebben ze verdiend! Krutjesgat zoals het lacht, zingt en danst en stil is op het juiste moment. Maar vooral een Krutjesgat om trots op te zijn.


Erik Knottnerus
Prinsen op bezoek
Rob Verschuren
Aris Weel
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding