Afbeelding

Son en Breugel groeit weer!

Algemeen

Op vrijdag 11 maart was de MooiSonenBreugelKrant samen met weekblad Forum en het Eindhovens Dagblad uitgenodigd om een fietstocht te maken door Son en Breugel om enkele nieuwe bouwlocaties in de gemeente te bezoeken. Wethouder Visser was tijdens de tocht onze gastheer en ook twee gemeente ambtenaren, Joost Claassen en Arjan Obbema vergezelden de groep.
Niemand zal ontgaan zijn dat er weer veel bouwactiviteiten in Son en Breugel zijn. Ze zijn niet alleen in het centrum zichtbaar maar ook daarbuiten. Het lijkt wel een explosie aan bouwlust.
Toch is het geen verrassing dat er nu ogenschijnlijk veel gebouwd wordt, veel projecten lagen startklaar of kregen dit jaar na een lange vertraging groen licht.
Wethouder Visser benadrukt dat zelfs in de wat mindere jaren, waar veel projecten stil vielen, er in Son en Breugel toch werd doorgebouwd. Vaak kwam dit omdat er gekeken werd naar de mogelijkheden en de wensen op dat moment. De mindere periode heeft veel projectontwikkelaars en ook de gemeente, er toe aangezet anders te gaan denken. Een mooi voorbeeld daarvan is het project a la carte. Kopers van een woning konden volgens wethouder Visser voor een gedeelte zelf bepalen hoe hun toekomstige woning er voor een gedeelte uit moest gaan zien. Maatwerk waardoor het misschien wat langer duurde voor de bouw kon starten maar dan waren ook alle woningen in het project verkocht. Tevens werd er kleinschalig gebouwd: niet direct tientallen woningen tegelijk maar een blok van tien en daarna weer een blok van tien.
Anders denken
Zo zijn er natuurlijk meer voorbeelden waarbij het anders denken in praktijk werd gebracht. Niet alleen naar de te bouwen woningen kijken maar ook meteen de infrastructuur aanpakken. Daar is wonen aan de Dommel een mooi voorbeeld van, een project met energie neutrale woningen, als de koper dat wil. Ook de herinrichting van de Rooijseweg is in dit kader besproken.
Inmiddels staan de woningen er al en deze worden over enkele maanden opgeleverd. Dan wordt ook gestart met het aanpassen van de Rooijseweg, een megaklus in vele opzichten. Niet alleen bouwtechnisch maar ook wat bereikbaarheid en gebruik betreft. Meer hierover in onze uitgave later dit jaar.
Golfbaan
Ook aan de discussie over de nieuwe 9 holes golfbaan lijkt een einde te komen. Ten noorden van Sonniuswijk, links en rechts van een nieuw aangelegd fietspad is de nieuwe locatie van de 9 holes golfbaan gepland. Dit wil zeggen, als alle partijen tot overeenstemming kunnen komen. Maar volgens de wethouder is het plan in een vergevorderd stadium en zijn er nog een paar kleine obstakels te nemen.
De eerdere locatie van de golfbaan, direct aan het kanaal bij de Houtense brug, die om diverse redenen is afgeketst, is nu in ontwikkeling als natuurgebied. Er wordt nu gewerkt aan het bewerken van de grond waarna de inrichting kan plaatsvinden. Dit gebied zal mensen gaan uitnodigen om te recreëren in de natuur. Een blijvende aanwinst als compensatie voor stukjes verdwenen groen binnen de gemeentegrenzen.
De mooie en zeer informatieve fietstocht werd afgesloten met de belofte om dit wat vaker te doen omdat een dynamische gemeente als Son en Breugel hierom vraagt. Tevens wil de gemeente hiermee de mogelijkheid hebben om haar inwoners direct te informeren over alles wat er speelt binnen het dorp.