De harmonie is al volop aan het oefenen voor  het Koningsconcert op donderdag 26 april
De harmonie is al volop aan het oefenen voor het Koningsconcert op donderdag 26 april Foto: Wil Feijen

Het Koningsconcert wordt een groot feest!

Algemeen

Son en Breugel - De spanning stijgt en de repetities worden steeds beter! Het Koningsconcert wordt een groot feest!
Onder het toeziend oog van zangcoach Helga Westerman en het zichtbaar genieten van Johan Smeulders als dirigent vinden de repetities plaats voor het Koningsconcert. Van de 8 solisten zijn er 6 die bij Helga hun zangopleiding volgen. Tijd voor een praatje met deze gepassioneerde zanglerares.

Door: Henriette van Berkel

Helga vertelt met veel enthousiasme hoe zij haar leerlingen op weg helpt met de keuze die ze hebben gemaakt. Door te kijken in welk genre hun stem het beste tot zijn recht komt, en welke techniek van de stem daarvoor moet worden gebruikt. Maar naast die stemtechniek zijn ook belangrijk: de houding, uitstraling en het gevoel dat de solisten bij een bepaald nummer moeten hebben. Ook moeten ze bijzonder gedisciplineerd zijn en dat betekent in hun geval: niet gaan stappen, alle repetities volgen, uitgerust zijn etc. Daarop zijn deze solisten geselecteerd en Helga heeft er alle vertrouwen in dat ze een geweldige avond tegemoet gaan.
In het gesprek met Helga komt ook naar voren dat ze blij is met de subsidie die er bestaat voor jongeren om een muziekopleiding te volgen, want zegt ze: elke jongere die wil en muziek kan maken moet daarvoor ook de kans krijgen.

Ook nu stellen we weer een paar solisten aan u voor:
Lars van Mil
Een podium is Lars niet vreemd. Tijdens het volgen van zijn opleiding op de PABO besloot hij zijn ambities op het gebied van zang en toneel te gaan uitbreiden. Als leerkracht op basisschool De Bloktempel houdt hij zich dan ook bezig met cultuureducatie. Op het podium voelt Lars zich helemaal thuis en is hij de afgelopen jaren dan ook veel te zien. Met theaterkoor Sincere staat hij op grote en kleine podia. Naast zingen is ook toneel een grote passie en speelt hij mee met toneelgroep Maan, waarin hij ook de zang weer terug vindt. Nu kan hij niet wachten tot het Koningsconcert, want zegt hij: "hoe vet is het om samen met een harmonisch orkest achter je te mogen zingen? "
Evelien Slegers
Deze 19-jarige studente uit Son en Breugel studeert twee jaar in Tilburg, Communicatie-International event, music and entertainment studies. Passie voor muziek is haar met de paplepel ingegoten. Zo ongeveer haar hele familie bespeelt een instrument. Na zeven jaar pianoles ontdekte Evelien dat ze zingen toch leuker vond en dankzij de vijf jaar zangles bij Helga Westerman heeft ze het beste in haar stem naar boven kunnen halen. Er kwamen steeds meer optredens op haar pad, ze straalde bij Music in Blue in 2017 met de nummers Skyfall en Euphoria. Dus toen ze werd gevraagd voor het Koningsconcert, was het antwoord een volmondig "Ja". Het leukste vindt ze dat ook haar vader en zus meespelen met de harmonie en ze samen met hen op het podium staat. Ze heeft super veel zin in deze uitdaging voor het Son en Breugels publiek!
Aris Weel
Ook onze beroemde Sonnenaar, Aris Weel, wilde dit unieke podium beslist meemaken. Hij heeft zijn muzikale sporen ruimschoots verdiend. Vanaf zijn vijftiende jaar is Aris buiten zijn werk om met muziek bezig geweest. Via een jongerenkoor, liederentafel en ten slotte als solozanger. Zijn betrokkenheid met het dorp en de evenementen daarin is groot. Alleen Aris kan zeggen dat hij bij het 60-70-75 en 90- jarig Jubileum van de harmonie het feest heeft mogen opluisteren. Uiteraard is hij al jaren vaste gast op de beroemde Sonse Zittingsavonden. En dan nu als solist bij het Koningsconcert, hij heeft er zin in. En samen met hem: wij ook!
Ook met deze solisten is het weer duidelijk: Son en Breugel mag trots zijn op zoveel talent.

Helga Westerman
Evelien Slegers
Lars van Mil
Aris van Weel
Afbeelding