Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Het Oud Meer, de schatkamer van Son en Breugel

Algemeen


Son en Breugel - Als je natuurliefhebber bent, en houdt van wandelen, dan is het een buitenkans als je een wandeling mag maken met een boswachter, die alles weet van het gebied en wat daarin leeft. Ik ben zo'n liefhebber, en boswachter Janneke de Groot van Staatsbosbeheer bood mij die kans!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen/Staatsbosbeheer

Het gebied rond het Oud Meer heeft voor mij sowieso een speciale betekenis, het is de plek waar ik mijn vrouw voor het eerst ontmoet heb, waar we menig keer gewandeld hebben en ook bij ons huwelijk speelde het Oud Meer een belangrijke rol. Voor veel inwoners van Son en Breugel, en uit de omgeving, heeft het Oud Meer een groot belang. Het is waar we graag gaan wandelen, ontspannen, de hond uitlaten en, als de winter echt toeslaat, gaan schaatsen.

Het gebied heeft echter veel meer te bieden, zoals Janneke me liet zien. Wat het gebied bijzonder maakt, zeker vanuit het perspectief van de natuur, is de afwisseling. De afwisseling van open en dichtbegroeide gebieden, van bos en heide, van water en land. Het open gebied is van groot belang voor de dieren en planten, de biodiversiteit ofwel de hoeveelheid verschillende soorten dieren en planten ligt naar verwachting zo'n 60% hoger in het open gebied rondom het Oud Meer dan in het naaldbos.

Die dieren verschuilen zich op onverwachte plekken, in elk geval onverwacht voor mij. Het pijpenstrootje staat in dichte pollen langs de oever van het ven. Eén van de plaatsen waar kikkers en padden, zoals de heikikker en de gewone pad zich kunnen verschuilen, bij warm weer (zodat ze niet uitdrogen) of als er roofdieren in de buurt zijn. Ook is het water er warmer, waardoor de eierklompen die ze daar afzetten zich sneller ontwikkelen.

Wist u dat het mannetje van de heikikker blauw wordt, wat de vrouwelijke heikikkers juist aantrekkelijk vinden? Die willen juist graag een blauwtje lopen!

Het mannetje van de alpenwatersalamander heeft blauwe stippen en een knaloranje buik, Het is wellicht één van de mooiste watersalamanders van ons land. Aan de rand van het ven komen ze soms lucht happen, dan draaien ze zich om en kun je de oranje buik goed zien.

Naast de gewone pad, komt ook rugstreeppad voor bij het Oud Meer. De rugstreeppad is kleiner en zeldzamer. Padden en kikkers trekken zo rond eind februari, begin maart naar de plassen en vennen, om zich voor te planten. Dit jaar was het begin maart extreem koud, wat veel slachtoffers eiste onder de padden en kikkers.

Tussen het Oud Meer en het bos is een strook met heide zichtbaar. Natuurkenner dat ik ben, dacht ik altijd dat er maar één soort heide was. Eén? Nee hoor! Naast de meest voorkomende soort, de struikheide, is er ook de dopheide. Het verschil? De struikheide bloeit eind juli met paarse bloemetjes, de dopheide groeit vooral op vochtige plekken, bloeit eind mei met roze bloemetjes. Het is maar dat u het weet!

Oude, grote pollen struikheide zijn ook van groot belang voor hagedissen omdat ze er kunnen opwarmen en afkoelen. De heide is een belangrijke voedselbron voor vlinders, bijen en hommels die op de nectar afkomen. Ook sprinkhanen en spinnen vinden er voedsel en zijn zelf weer een lekker hapje voor hagedissen.

Al deze planten en dieren hebben open ruimten met veel zon nodig. Daarom is het belangrijk dat het gebied rond het ven open gehouden wordt, iets waar Staatsbosbeheer actief mee bezig is. Om de grove den, berken, Amerikaanse vogelkers en andere 'bosopslag' in toom te houden, komen binnenkort de grote runderen weer terug. Ook worden er speciale evenementen georganiseerd zoals de natuurwerkdag (die begin november plaats zal vinden).

Er is niets fijner dan te wandelen langs het Oud Meer, ook als u een hond heeft. Dan is het wel belangrijk om die hond aan de lijn te houden. Als honden vrij hun gang kunnen gaan, verstoren ze onder meer water- en heidevogels zoals roodborsttapuit, boompieper en dodaars die op de grond broeden. In het gebied komen ook hazen, dassen en reeën voor. Als de reeën kalfjes hebben (in mei en juni), schuilen die in ovaalvormige ondiepe kuiltjes op de grond. Loslopende honden verstoren de reeën, die wegrennen. De kalfjes wachten tot hun moeders terugkomen. Als de moeders de geur van mensen of honden ruiken, blijven ze weg en verstoten dan soms het kalf. Zeker als mensen of honden de kalfjes aanraken!

Er is nog zoveel meer te vertellen. Over de diverse soorten (korst)mossen. Over de bankjes, die her en der staan en waar ik zelf ook mooie, persoonlijke herinneringen aan heb. Bankjes die gesponsord kunnen worden, dus als u belangstelling heeft, neem contact op met Staasbosbeheer! Over het plaggen, wat nieuwe kansen oplevert voor nog meer prachtige plant- en diersoorten. Over de grijze zandbij, die lustig rondzoemen, op zoek naar nectar of een holletje om de nectar op te slaan, voor hun nageslacht. Dankzij Janneke's enthousiaste verhaal zou ik hele boeken vol kunnen schrijven.

Het Oud Meer, het is een geweldig mooie schatkamer van Son en Breugel, met vele mooie schatten die u zelf kunt ontdekken. Ik zal in elk geval nooit meer met dezelfde ogen naar het Oud Meer kijken!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Boswachter Janneke de Groot
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding