Bord buurt WhatsApp
Bord buurt WhatsApp

WhatsApp-Buurtalarm voor veiligheid in de buurt

Algemeen

Son en Breugel - Op het Veiligheidsplein van inwonersplatform SonenBreugelVerbindt is al het nieuws te vinden over veiligheid in de buurten en wijken van Son en Breugel. In 2016 zijn zij gestart met een nieuwe activiteit: de WhatsApp-Buurtalarm groepen. 

De opzet en werkwijze is uniek in Nederland en blijkt aan te slaan. Inmiddels zijn al meer dan 30 van dit soort groepen opgestart. 

Aanmeldingen verlopen via SonenBreugelVerbindt, vanuit daar wordt de toegang tot een groep of de oprichting van een nieuwe groep geregeld. De stichting heeft echt de regie, waardoor het enorm gestructureerd is. Inwoners kunnen en willen hun steentje bijdragen. Het komt ook echt vanuit de inwoners zelf, de gemeente ondersteunt waar nodig.

Twee keer per jaar brengt SonenBreugelVerbindt in samenwerking met de gemeente alle beheerders van de groepen bij elkaar. Allerlei zaken op het gebied van wijkveiligheid worden dan besproken. Ook worden – in afstemming met gemeente en politie – cursussen en informatiebijeenkomsten (bijvoorbeeld over ondermijnende criminaliteit) georganiseerd. Tijdens een van deze bijeenkomsten is ook besloten om nieuwe WhatsApp borden weg te hangen. Dit heeft ervoor gezorgd dat alle buurten met een WhatsApp-Buurtalarm groep nu herkenbaar zijn aan de groene WhatsApp-borden, die zijn geplaatst op strategische plekken in de wijk. 

De groepen zorgen voor een veiliger gevoel, mensen voelen zich meer verbonden met elkaar en het motiveert als er successen zijn: zo is er 's nachts een verdacht busje gesignaleerd, zijn er mensen aangehouden en zijn gestolen goederen weer naar de rechtmatige eigenaar terug gekeerd.

SonenBreugelVerbindt streeft ernaar om actieve WhatsApp-Buurtalarm groepen door heel Son en Breugel in te richten om zo een veiligere woon- en leefomgeving te creëren. Inwoners die interesse hebben in het opzetten van een WhatsApp-Buurtalarm groep kunnen zich melden bij Jan-Frans Brouwers of Thijs Wijnakker voor meer informatie.