Afbeelding

Het wordt droog in Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - De Breugelse beek en de Groote beek in Son staan vrijwel droog. De Dommel doet haar best om haar bodem nat te houden, lange groene slierten dansen verbaasd van het blote daglicht in het traag stromende water.

De aanhoudende droogte tovert de gemeente om in een bruin en verdroogd  landschap. Her en der zie je tuinbeminners die proberen met sproeimachines de schade te beperken. Ook in de velden zie je agrariërs in de weer om met grote spuitinstallaties hun oogst met besproeiing veilig stellen. Volgens de laatste weersvoorspellingen blijft het voorlopig warm en droog. Raakt het water uit kraan nooit op?

Tips van Brabant water
Op de website van Brabant Water lezen we. "We gebruiken meer kraanwater, nemen wat vaker een extra douchebeurt en vullen we zwembadjes voor waterpret. Ook wordt de tuin vaker en langer gesproeid. Hierdoor stijgt de drinkwatervraag. Wist u dat op een warme dag bijna 40% meer water wordt gebruikt dan gemiddeld?  We vragen u daarom slim om te gaan met drinkwater. Door uw watergebruik wat te verminderen of te verspreiden over de dag, helpt u de kans op lagere waterdruk of bruingekleurd water te verkleinen. 

Schrik niet van bruin
Er is ruim voldoende water om aan de vraag te voldoen ook als het langer warm blijft. Gebruiken echter veel mensen tegelijk kraanwater op hetzelfde moment, dan heeft het water iets meer moeite om door de 18.000 km aan leidingen uit de kraan te komen. Dat is soms merkbaar doordat de druk op het water minder is. Of doordat het water een beetje bruin is. Dit wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die door de lagere stroomsnelheid via de leidingen mee komen. Deze stoffen hebben geen invloed op de waterkwaliteit, maar geven het water wel de bruine kleur.

Brabant water goed voorbereid op meer vraag naar drinkwater
Brabant Water zorgt ervoor dat u altijd en overal gezond en veilig water uit uw kraan krijgt. Op basis van onze ervaring en kennis kunnen we pieken in de vraag naar drinkwater aan. Ook met dit warme weer hebben we genoeg water in onze voorraad en houden we heel goed in gaten hoe het watergebruik zich ontwikkelt.

Zelf slimmer omgaan met water
Doordat de vraag naar water met warme temperaturen stijgt, hebben wij wel een aantal tips om het waterverbruik op deze dagen te verminderen of wat beter te verspreiden over de dag. Daarmee helpt u de kans op een lagere waterdruk en/of een bruine kleur van het water te verkleinen". www.brabantwater.nl
 

Afbeelding