Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Kinder Vakantie Spelweek achter de schermen.

Algemeen

Son en Breugel - De Kinder Vakantie Spelweek Son (KVS) is alweer achter de rug. Het zit er weer op voor een jaar en de vrijwilligers kunnen even uitpuffen. En dat is wel nodig ook. Weinig mensen realiseren zich wat er achter de schermen allemaal gebeurt om de kinderen uit Son een paar dagen plezier te bezorgen.

Door: Henk van de Weerdt Lid werkgroep KVS

Het begint al direct na de vorige KVS met het evalueren en bedenken van een thema voor volgend jaar. Ik ga jullie niet lastig vallen met alle vergaderingen door het jaar. Uiteindelijk hebben we een draaiboek van circa 200 pagina's dik. Daarnaast moeten er ook nog enkele andere zaken geregeld worden zoals vergunningen van gemeente en brandweer, EHBO trainingen voor de leiding, veiligheid analyses, protocollen voor omgaan met ongelukken, calamiteiten, drugs, ongewenst gedrag, handleidingen voor de groepsleiders en nog het een en ander.

Dan moet je zorgen voor de juiste materialen. Veel spellen komen jaarlijks terug dus dat is een makkie. Daarvoor hebben we nu een garagebox gehuurd in 't Harde Ven. Maar elk jaar willen we ook weer nieuwe dingen introduceren. Dus wordt het vooraf weer uren knutselen. Dit jaar hebben we in het weekend voorafgaand aan KVS kaartjes gemaakt voor een spel in het bos. Alle kaartjes worden dan netjes geplastificeerd en daarna de scherpe hoekjes eraf geknipt. In totaal hebben we zo'n 5.000 kaartjes vervaardigd uit meer dan 1400 A4 vellen. Van de 4 lamineerapparaten zijn er maar 2 die de laatste dag gehaald hebben. De rest sneuvelde in de strijd.

Dan hebben we nog wat drank (ranja) fruit, broodjes, vleeswaren, schoonmaakspullen nodig. Ook 500 roomsoesjes , ja zelfs 4 zwembroeken voor een waterspel met sponsen. In totaal 7 vellen A4 voor de materiaallijst alleen. Daar kan onze materiaalploeg mee aan de slag. Helaas is de animo van onze lokale middenstand voor sponsoring niet zo grandioos. Of we 300 ijsjes bestellen, papier halen, gummen kopen of voor 's avonds wat frites halen, nergens krijgen we korting. Met uitzondering van een lokale leverancier van onze schmink. Die gaf ons wel korting. Dus eerdere toespelingen enkele jaren geldeden gedaan in de lokale pers dat KVS grotendeels draait op de steun van lokale middenstand berust op een misverstand. De echte sponsoren zijn onze gemeente en de ouders die een bijdrage betalen in de kosten. Onze grootste externe sponsor is een Internationale Bierbrouwer uit Amsterdam die jaarlijks voor meer dan 1.000€ aan frisdrank gratis schenkt. Alleen dit jaar was hun distributiekanaal door de hittegolven zo overbezet dat KVS Son helaas niet aan de beurt kwam.

Alle medewerkers zijn vrijwilligers. Er zijn zelfs mensen die al meer dan 10 jaar niet meer in Son wonen maar wel nog elk jaar mede de KVS organiseren. Om dat te kunnen doen moeten ze verlof opnemen bij hun baas. Gelukkig beschikken we over een grote groep van zo'n 80 vrijwilligers. Die doen dit werk stuk voor stuk met veel plezier. De kinderen zijn ingedeeld in 3 leeftijdsgroepen en daarna in groepjes van ongeveer 10 kinderen met minimaal 2 vaste begeleiders. Die groepsleiders zijn de voornaamste contacten voor de kinderen in de week. In ruil voor hun inzet worden ze in de avond vermaakt met frisdrank en nootjes in ons hoofdkwartier, de Blokhut van de scoutinggroep Mgr. Bekkers aan de Europalaan. Maar de vrijwilligers genieten er allemaal ontzettend van en komen graag volgend jaar weer terug. Als u ons wilt helpen dan kan dat. U hoeft geen uren te vergaderen. Een avondje koken voor 25 man vrijwilligers, spullen uit de garage schoon maken, meehelpen schminken, broodjes smeren of de blokhut een uurtje helpen poetsen.

Het geld dat binnenkomt gaat grotendeels op aan huur van spullen en inkoop van materialen. Er blijft weinig geld over. De werkgroep die gedurende het jaar door bezig is met de voorbereidingen zijn ook allemaal vrijwilligers. Bij ons hebben we geen enkele betaalde kracht. En als we enkele weken na afloop van KVS nog eens samen gaan uit eten dan betalen we dat ook nog uit eigen beurs. En waarom:
Omdat wij als stichting KVS de kinderen op de basisschool in Son in de laatste week van de schoolvakantie een geweldige week willen bezorgen . Een week waarin ze nieuwe contacten leggen, leuke dingen doen, veel lachen en lol maken. Een week waar ze nog lang op terug kunnen kijken. En dat is ook dit jaar weer uitstekend gelukt. Als je achteraf de reacties van de kinderen ziet en hoort dan weet je zeker dat het geslaagd is. Zelfs de kinderen die erg timide op maandag beginnen willen niet meer weg en vragen naar KVS voor volgend jaar.

KVS leeft al 42 jaar in Son en met een beetje steun kunnen we nog jaren doorgaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding