Afbeelding
Foto: Wil Feijen

BBQ Spektakel een geslaagd feest

Algemeen

Son en Breugel - Het zonnetje doet dapper een poging door de wolken te breken, eerst nog schuchter, gaandeweg met steeds meer zelfvertrouwen. Het is een mooie dag om op bezoek te gaan bij het BBQ Spektakel bij La Sonnerie. Een vriendelijke dame heet mij en de andere bezoekers welkom, even verder zie ik een partytent met het opschrift 'Welcome, nice to meat you!'. Een warm welkom, op een warm feest, op een warme zondag!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Het terrein is al aardig gevuld, als ik iets na enen aankom. De Dirt Road Music Band, de band die de bezoekers zal vergasten op een mengeling van Americana, Mountain Music en Bluegrass, is druk bezig alles klaar te zetten voor hun optreden. Mensen zitten gezellig aan tafeltjes, te genieten van de zon, de muziek en het vele lekkere eten dat te koop is.

Van alles te doen
'Er is van alles te doen', vertelt Wim Vink, voorzitter van de WBQA Nederland (de World Barbecue Association). Op zaterdag 18 augustus was er een workshop van Henrik Hansen, die goed bezocht werd, en werd in verschillende stands allerlei barbecue-gerelateerde producten gepromoot. Ook op zaterdag was het VIP BBQ Diner, dit jaar verzorgd door Evert Thielen.

Ook op zondag werden producten gepromoot, maar de aandacht ging toch vooral uit naar het Nationaal Kampioenschap Culinair Barbecueën. 14 teams uit het hele land streden om de eer, waarbij deelnemen belangrijker is dan winnen. De teams helpen elkaar, als iemand iets nodig heeft, staan de andere teams klaar. Ze leren graag van elkaar, ook al winnen ze graag winnen, ze willen niet ten koste van alles winnen. 'Barbecueën verbroedert!' zoals Wim Vink zegt.

Er werd hard gewerkt door de deelnemende teams. Overal zag je rokende schoorstenen van de langwerpige, rondbuikige en professioneel aandoende barbecues. Boven een houtvuurtje danste de lucht, op menig voorhoofd glinsterde het zweet. En niet alleen vanwege de warmte! In hoog tempo werden de gerechten bereid, ieder uur één met een totaal van vijf. Alle gerechten moesten grotendeels op de barbecue bereidt worden, inclusief het nagerecht.

En de winnaar is...
Per onderdeel was er een winnaar, de scores werden bij elkaar opgeteld om de 'overall' winnaar aan te wijzen. Dat werd het Belgische team 'BBQ Team Five Q'! Het hoogstgeplaatste Nederlandse team was: 'The Riverland Smokers', die mogen zich dus Nederlands Kampioen 2018 noemen.

Het enthousiasme van de deelnemers, en het feit dat veel mensen de moeite namen om het evenement te bezoeken, geeft wel aan dat barbecueën leeft. Het biedt veel mogelijkheden, tot het bereiden van een nagerecht aan toe, maar het is meer dan alleen grillen en gaat over meer dan alleen vlees. Zo werd op het BBQ Spektakel ook de nodige aandacht besteed aan vegetarische gerechten, o.a. met oesterzwammen. De WBQA wil graag culinair barbecueën bevorderen, het BBQ Spektakel is daarvoor de ideale gelegenheid. Naast heerlijk eten was er ook veel informatie beschikbaar voor geïnteresseerden.

Loterij
Ook kon er een leuke prijs gewonnen worden: een prachtige barbecue met de veelzeggende naam 'The Bastard'. Het winnende lot werd getrokken door het kampioensteam BBQ Team Five Q, de prijs viel op lotnummer 507. De gelukkige winnaar is Peter Verhoeven uit Udenhout.

Ooit begonnen ze met een vijftal vrienden, allen liefhebbers van lekker eten. Het is uitgegroeid tot een evenement met internationale allure, de juryleden van het NK Culinair Barbecueën kwamen uit zes verschillende landen. WBQA leden uit andere landen kijken met belangstelling hoe WBQA Nederland haar evenementen organiseert.

Het NK Culinair Barbecueën werd voor de vijfde achtereenvolgende keer georganiseerd, het BBQ Spektakel was toe aan de zesde editie. Een geslaagd evenement, waar we hopelijk nog lang van mogen genieten!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding